Фондация „Радостина Константинова“ обяви годишните си награди за разследваща журналистика

0
433

„Осемте джуджета“ на Николай Стайков от Антикорупционния фонд печели голямата награда за журналистическо разследване на фондация „Радостина Константинова“. Наградите бяха обявени в навечерието на 24 май – празникът на българската азбука и нейните създатели братята Кирил и Методий.

За поредна година жури от водещи български журналисти – Валери Тодоров, Добрина Чешмеджиева, Къдринка Къдринова, Лили Маринкова, проф.Милко Петров, Михаил Вешим и Светла Петрова, оцени най-смелите и злободневни разследвания в електронните и печатни медии. Номинирани бяха 25 разработки на колеги, излъчили или публикували материалите си в сайтове, телевизии, радия и печатни медии в периода 1 май 2020 – 30 април 2021 година, а важността на поставените проблеми и високото качество на разследванията направиха съревнованието интересно и оспорвано.

„Осемте джуджета“ грабна приза на името на Радостина Константинова с разкритията си за рекет и кражба на бизнес, извършени с помощта на представители на изпълнителната и съдебната власт. През миналата година авторът му Николай Стайков спечели една от наградите на фондацията за друго свое разследване – „Липсващите имена по делото КТБ“.

Награда спечели и Миролюба Бенатова за разследването си за МБАЛ „Лозенец“ и източването на здравната каса чрез фалшиви болни по скъпоструваща пътека за тромбоза, излъчено в предаването „Алтернативата“ на ТВ1.

Трето място си разделиха Даниела Костадинова за „Злоупотреби по проект, финансиран от ЕС“ по БНР и Виктория Симеонова – за разследването „ Финансовата пирамида „Глобал Маркетс“ завлича хора с колосални суми“ по www.gospodari.com

„Благодаря на всички журналисти, които участваха в конкурса и които отново показаха, че разследващата журналистика е сила и коректив на недъзите на обществото ни“, каза д-р Мария Вангелова, председател на фондацията. Тя поздрави журито за професионално свършената работа и им благодари за ангажираността и отделеното време.

И тази година фондация „Радостина Константинова“ ще отпусне едногодишна стипендия на студент по журналистика. Стипендиантът е Михаил Петров Петров, III курс, журналистика, ФЖМК, Софийски университет.

Фондация „Радостина Константинова“ на 10 години – вижте филма

Коментари

comments