РУСНАЦИТЕ МАСОВО СЕ ОТТЕГЛЯТ ОТ УСЛУГИТЕ НА WhatsApp

0
485

Причината е в новите мерки на правителството при използване на услугите на един от най-популярните месинджъри в страната. Председателят на Комитета на Държавната дума на Русия по информационната политика, информационните технологии и съобщенията Александър Хинштейн обеща да обсъди с Роскомнадзор* мерките в страната относно промяната на  правилата за ползване от потребителите  на  мессинджъра WhatsApp.

„Смятам, че измененията в политиката противоречат на руското законодателство, тъй като личните данни  са собственост на потребителите и възможността да бъдат предадени на трети и повече лица без тяхно съгласие е недопустимо“, заяви депутатът, който е бивш журналист, автор на книги в областта на политическата литература, пред РИА „Новости“. 46-годишният Александър Хинштейн е представител на управляващата партия „Единна Русия“.

Хинштейн отбелязва, че технически е  възможно да се ограничава работата на WhatsApp в Русия, но „днес това не се обсъжда и утре няма да  се обсъжда“, цитира го ТАСС. Промените изискват анализ на Роскомнадзор предвид вероятността да бъдат нарушени правата на гражданите.

„Разговорът, който водим, е за да  анализираме и преценим измененията в Споразумението с потребителите, което сега им се предлага в ултимативен вид, поясни Хинштейн.

В своя Telegram-канал той подчерта, че Държавната дума (долната камара на Федералното събрание на Русия) не предвижда да се блокира работата на  WhatsApp . „Не става дума за никакви блокирания, макар че технически това е възможно и сега. Както теоретично е възможно и нанасянето на ракетно-ядрен удар по Вашингтон, но самата възможност не означава действие“, написа депутатът.

Обновените правила за конфиденциалност на WhatsApp  задължават  потребителите да споделят личната си информация с приложения от групата на Facebook. Компаниите ще предават сведенията за номерата на телефони, транзакциите и IP-адресите на потребителите. Потребителите на месинджъра трябваше да потвърдят съгласието си с новата политика до 15 май, а от събота, 16 май т.г., WhatsApp започва да ограничава „мълчащите“ потребители  в някои от функциите за обслужване на клиенти.

На първия етап ще бъде постепенно блокиран достъпът до обажданията и чата, но потребителите ще могат да приемат входящите  аудио- и видеообаждания, да връщат обаждания, да четат получените съобщения и да отговорят на тях, ако в услугата са включени уведомявания.

На втория етап на потребителите изцяло ще бъде изключена  възможността да звънят и изпращат съобщения, а също така да бъдат уведомявани за входящите съобщения. Ограниченията ще се въвеждат постепенно и не едновременно за всички потребители. Тези мерки са продължение на политиката на властите в Русия за засилване на контрола над социалните мрежи. Промените в условита на конфиденциалност в WhatsApp накараха руснаците масово да преминават към  услугите на други месинджъри. WhatsApp  бе предпочитан досега заради високата степен на защита на информацията.

*Роскомнадзор e Федералната служба за надзор на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации на Русия, действаща от12 май 2008 г.

Коментари

comments