Русия въведе задължителни собствени софтуерни приложения в смартфоните

0
382

В Русия се появиха противоречиви мнения за влезлия в сила от началото на месеца Закон за задължителната предварителна инсталация на вътрешен софтуер на всички смартфони, таблети, компютри, телевизори с функция SmartTV и лаптопи, произведени от началото на 2021 г., продавани в страната. Тези програми включват приложенията на Mail.ru Group и Yandex, Gosuslugi и платежната система Mir. Законът, забраняващ продажбата на оборудване, включително смартфони и компютри, без предварително инсталиран руски софтуер, беше подписан от руския президент Владимир Путин през декември 2019 г.

По-рано в-к „Комерсант“, РИА „Новости“, РБК и други печатни издания и електронни медии публикуваха мнения на експерти, както и данни от ANO Information Culture, според които всички руски приложения, които по закон трябва да бъдат предварително инсталирани на смартфони и таблети от 1 април, могат да прехвърлят потребителски данни в чужбина. Твърди се, че информацията може да бъде получена от Google, Yahoo, Microsoft, Huawei, Facebook и други чуждестранни ИТ корпорации. Тези твърдения бяха опровергани от официални правителствени източници.

Продажбата на смарт устройства, които нямат програми, разработени в Русия или страните от Евразийския икономически съюз, обаче ще доведе до глоба. Длъжностните лица ще трябва да платят от 30 до 50 хиляди рубли, а за юридическите лица размерът на глобата ще бъде от 50 до 200 хиляди рубли.

От 29 март руските собственици на смартфони Samsung започнаха да съобщават за появата на своите устройства на несменяеми приложения на Yandex, включително Yandex.Browser, Yandex.Disk и Yandex.Maps. Приложенията се появиха на смартфони от различни линии на марката след актуализиране на операционната система.

Samsung уведоми потребителите, че приложенията са инсталирани като част от изпълнението на изискванията на закона за предварително инсталиране на вътрешен софтуер, който ще влезе в сила тази седмица. Изискванията на закона  се отнасят само за смартфони, пуснати след 1 април, отбелязва пресслужбата на Министерството на цифровото развитие. Samsung потвърди, че новият закон няма да се прилага за по-стари устройства. „Независимо от това, като се вземат предвид техническите характеристики, системният софтуер се актуализира за цялата гама от модели“, каза компанията и добави, че „повечето“ предварително инсталирани приложения могат да бъдат напълно деинсталирани или в противен случай потребителите могат да премахнат иконата на деинсталираното приложение от екрана.

Иля Шатилин, анализатор в Telecom Daily, смята, че решението за инсталиране на приложения всъщност е свързано с търговски споразумения между Yandex и Samsung.

„Неспособността на потребителя да премахне софтуер изглежда странно и предполага, че Samsung дава предпочитания на Yandex“, пособва и анализаторът на Mobile Research Group Елдар Муртазин, наричайки го странно позоваване на закона, когато става въпрос за предварително инсталиране на софтуер по споразумение с разработчика. историята може да се превърне в основа за контакт с Федералната антимонополна служба (FAS).

Пресслужбата на FAS отбеляза, че законът за защита на потребителите не установява задължението на производителите на устройства да осигурят пълното премахване на предварително инсталираните програми. В същото време пътната карта за развитие на конкуренцията предвижда действие, което да гарантира, че приложенията могат да бъдат „подвижни по искане на потребителя“. Отговорният изпълнител на този елемент от картата е създаденото през май 2018 г. Министерството на цифровото развитие, съобщенията и масовите коммуникации (https://digital.gov.ru/ru/ministry/common/).

Управляващият директор на групата компании Yandex Тигран Худавердян разкритикува действията на Samsung. На страницата си във Facebook той каза, че компанията е помолила Samsung и други производители на устройства да не инсталират приложения на Yandex, без да ги деинсталират.“Ние сме против, защото е лошо за потребителите да правят това. Не подписахме споразумения за това с производителите на телефони и чисто човешки се съгласихме с всички, които са възмутени – да, не можете да направите това“, написа Худавердян. Решихме да направим приложенията на Yandex несменяеми по аналогия с някои услуги на Google, тъй като законът предвижда задължението „да се осигурят не по-неблагоприятни условия за използването на предварително инсталирани програми от потребителя“.

В приетия през ноември, миналата година отруското правителството указ за процедурата се посочва, че производителите или продавачите трябва предварително да инсталират руски приложения на устройства. Списъкът на типовете софтуер за предварително инсталиране включва 16 класа програми: браузъри, търсачки, приложения за картографиране и навигация, приложения за електронна поща, приложения за съхранение в облак, гласови асистенти, незабавни съобщения, агрегатори на новини, приложения, които осигуряват достъп до онлайн предавания, социални медийни приложения, аудиовизуални услуги, антивируси, офис приложения, приложения за използване на платежната система Mir, приложения за достъп до портала на публични услуги, както и приложения за достъп до социално значими сайтове.

Указът гласи, че всички изброени приложения ще трябва да бъдат предварително инсталирани на смартфони и таблети, браузъри, офис софтуер и антивируси на персонални компютри и браузъри, търсачки, приложения за социални медии и аудиовизуални услуги на смарт телевизори. В същото време, документът посочва, че предварителната инсталация е възможна чрез пълно изтегляне на приложението, поставяне на пряк път чрез щракване върху кой потребител ще зареди програмата или чрез диалога за първоначална настройка на ново устройство. Очевидно много производители на устройства ще изберат последната опция. Кабинетът на министрите одобри списъка на руските програми за предварителна инсталация в началото на януари. В него се посочва, че на смартфоните и таблетите ще трябва предварително да се инсталират Yandex Browser, Yandex търсачка, Yandex.Maps, Yandex.Disk, Mail.ru пощенска услуга, ICQ messenger. АНО „Информационна култура“, цитирана от „Комерсант“ обаче изказа подозрения, чи тези предварително инсталирани руски приложения позволяват изтичане на данни в чужбина. Експертите са установили, че всички необходими търговски приложения съдържат скрити програми, които събират информация за потребителите. Впоследствие тази информация може да бъде споделена както с производителите на устройства, така и с ИТ корпорациите за насочване на рекламите. Вградени механизми за проследяване не са намерени само в приложението на платежната система Mir. Останалите услуги, включително „Gosuslugi“, имат аналитични механизми Google AdMob, Facebook Ads и други компании, пише вестникът.

Анализаторът на Mobile Research Group Елдар Муртазин заяви  пред вестника, че официално събраните данни са безлични, но технически е възможно да се идентифицира собственикът им.

Според анализа на АНО „Информационна култура“, всички задължителни търговски приложения съдържат скрити програми – аналитични тракери. Експертите са анализирали кода на 16-те класа програми за операционните системи Android и iOS, включително Mail.ru Group, Yandex, Kaspersky Lab приложения, New Cloud Technologies (марка MyOffice), както и Gosuslugi и платежна система „Mir“.Оказва се, че само приложението Mir няма вградени механизми за проследяване. Останалите услуги имат аналитични механизми на услугата за контекстно рекламиране Google AdMob, Facebook Ads и други компании.

Законът за задължителната предварителна инсталация на руски софтуер имаше за цел да подпомогне местните разработчици.

„Властите са направили предварителната инсталация на тези приложения задължителна, т.е. де факто са поели отговорността за предаването на данните на гражданите на трети страни в други страни“, коментира Иван Бегтин, директор на InfoCulture. Компаниите, които могат да получават данни от руски приложения, включват Google, Yahoo, Microsoft, Huawei, Facebook и други чуждестранни ИТ корпорации. Те използват предимно анонимизирани данни за насочване на реклами.

Mail.ru Group заяви пред РБК, че личните данни на потребители на руски приложения, които трябва да бъдат предварително инсталирани, „са надеждно защитени и не се прехвърлят никъде“. „Всички използвани външни инструменти се подлагат на строг вътрешен одит на сигурността, включително тракери“, каза Сергей Лучин, ръководител на корпоративните комуникации в Mail.ru Group.

Компанията подчерта, че споменатите механизми събират само техническа безлична информация, „и то в много по-малък обем от самите мобилни операционни системи“. Лучин също отбеляза, че тракерите се използват от разработчиците на приложения по целия свят.

Yandex съобщи, че външните технически инструменти „не получават достъп до потребителски данни или поведение“, но помагат на разработчиците да научат за потребителските инсталации на приложения, както и да идентифицират грешки и критични грешки в рамките на услугите.

Министерството на цифровото развитие на РФ отхвърли опасенията, като изключва възможността за прехвърляне на лични данни на руснаци към чуждестранни компании чрез предварително инсталирани приложения. На уебсайта на агенцията се казва, че оборудването, произведено след 1 април 2021 г., е предварително инсталирано със „стандартни версии на приложения, които десетки милиони руснаци вече използват“.

Министерството подчерта, че приложенията предават на външни услуги „изключително технически безлични потребителски данни, необходими за насочване на рекламата“. А потребителят „винаги може да откаже“ предварително инсталирания софтуер и да използва удобните за него услуги. Освен това се отбелязва, че по време на инсталирането на приложения, потребителят винаги може да се запознае със споразумението за използване на софтуер, което по-специално съдържа информация за прехвърлянето на данни и разпространението на рекламата.

 

 

 

Коментари

comments