САЩ подготвят киберщит преди въвеждането на интелигентно общество

0
608

В САЩ отново беше предложен за гласуване Законът за кибер щита (“The Cyber Shield Act of 2021’’), представян вече през 2017 и 2019 г. Законопроектът така и не стигна преди до гласуване нито в Камарата на представителите, нито в Сената. В прессъобщение, което обявява новата-стара законодателна инициатива, се заявява, че „с около 75 милиарда устройства на Интернет на нещата (Internet of Things (IoT), за които се очаква да бъдат в нашите джобове и домове до 2025 г., киберсигурността продължава да бъде пряка заплаха за икономическия просперитет, поверителност и глобална сигурност. “ Смята се, че подобно законодателство ще спомогне киберсигурността да стане „най-важният принцип за индустрията и за потребителите“.

Законът за кибер щита призовава „да се създаде доброволна програма за идентифициране и популяризиране на свързани с интернет продукти, които отговарят на водещите в бранша стандарти за киберсигурност и сигурност на данните, насоки, най-добри практики, методологии, процедури и процеси, както и за други цели. Идеята е да се положат основите на интелигентно общество, което оперира чрез устройствата на „Интернет на нещата“. Тези устройства обхващат широк спектър от продукти, включително мобилни телефони, лаптопи, камери, интелигентни домашни асистенти, интелигентни брави, бебемонитори и интелигентни кухненски уреди, а разпоредбите на закона ще се прилагат за всеки потребителски продукт, свързан с Интернет, който предава данни или контролира действията на физически обект или система. Законопроектът предлага в рамките на три месеца от влизането на закона в сила да се създаде консултативен комитет по киберсигурност, състоящ се от експерти от различни области, включително от академичните среди, правителството, индустрията, потребителските групи и обществеността. Консултативният комитет ще има за задача да разработи определени критерии за киберсигурност. Ако продуктите на „Интернет на нещата“ отговарят на тези критерии, производителите могат да ги сертифицират с етикет „Cyber ​​Shield“, което позволява на потребителите да изберат сертифицирани продукти.

Повторното задвижване на процедурата за приемане на Закона за киберщита е доказателство за непрекъснатите усилия на законодателите в САЩ за постигане на напредък в сигурността на „Интернет на нещата“.

На 4 декември 2020 г. президентът Тръмп подписа Закона за подобряване на киберсигурността на „Интернет на нещата“, който изисква устройствата, закупени от федералното правителство, да отговарят на минимални стандарти за сигурност.

През февруари 2021 г. съпредседателите на „Интернет на нещата“, представителите Сюзън ДелБене и Джон Катко, внесоха законопроект, който ще позволи на Федералната комисия за комуникации (FCC) да събира данни за увеличаването на тези устройства, зависещи от 5G мрежи.

В същата поредица законопроекти, през май 2020 г., представителите Джон Джойс и Ричард Хъдсън предложиха закон за повишаване на производството на „Интернет на нещата“, който изисква от Министерството на търговията да проучи и впоследствие да даде препоръки на Конгреса  как да бъдат включени устройства от „Интернет на нещата“ в производството.

Линкове:

https://dig.watch/updates/cyber-shield-act-was-reintroduced-us-senate https://www.markey.senate.gov/download/cyber-shield-act https://www.insideprivacy.com/cybersecurity-2/cyber-shield-act-calling-for-iot-device-  certification-reintroduced-in-congress/

Коментари

comments