Русия въвежда мерки срещу дискриминационната цензура в Интернет

0
809

Измененията на руския Закон за мерките срещу лица, свързани с нарушения на правата на човека, влязоха в сила на 10 януари 2021 г. Съгласно новите разпоредби,  Федералната служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и средствата за масова информация (Роскомнадзор) има правото да блокира Интернет ресурсите, включително социалните медийни платформи и уебсайтове, които са признати за дискриминационни и нарушават основните права на руските граждани, в това число  свободата на достъп до информация.

Още в края на 2020 г. законодателните органи в Русия одобриха редица нови мерки, които могат допълнително да задушат несъгласието в страната  и да позволят по-строги ограничения върху онлайн съдържанието – включително блокиране на уебсайтове като YouTube и Twitter. Освен приетия закон, друг обсъждан законопроект би позволил да се налагат големи глоби срещу компании, които не свалят съдържание, забранено в страната, а съгласно трети може  да се наложи лишаване от свобода на признатите за виновни за клеветнически коментари онлайн или в медиите. Лицата могат да получат до две години затвор и да бъдат глобени до 1 милион рубли (около 13 300 долара), съобщава Ройтерс.

Законът за мерките срещу лица, свързани с нарушения на правата на човека беше предложен във връзка с твърденията на руските власти , че са получили няколко жалби от руски медийни компании за цензура от Twitter, Facebook и YouTube . В мотивите към законопроекта се посочват Русия днес, РИА Новости и Крим24 като цензурирани медии и се съобщава за 20 случая на дискриминация.

Законът предвижда следните критерии за идентифициране на дискриминационни Интернет ресурси:

Платформите или услугите са насочени  или използвани от руски граждани и юридически лица (включително регистрирани медии) за споделяне на информация на руски, официалните езици на руските територии или други езици, използвани от руското население;

Ресурсите ограничават разпространението на информация, важна за обществеността (включително съобщения и материали на регистрирани медии) поради националността, езика, произхода, финансовото или официалното положение на източника на информация, професията, местоживеенето или работата, отношението към религията и / или в връзка с чужди санкции срещу Русия, нейните граждани и компании; или

Използваните ресурси прилагат други ограничения или ограничения, които нарушават свободата на руските граждани да търсят, получават, прехвърлят, произвеждат и споделят информация.

Списъкът с основания не е изчерпателен и допълнителните видове дискриминационни ограничения  подлежат на тълкуване от властите.

Интернет ресурсите могат да бъде обявен за дискриминационни от главния прокурор или от негови заместници след съгласие на Министерството на външните работи. Решението незабавно се съобщава на Роскомнадзор, който трябва да публикува информация за нарушителя  в Регистъра на дискриминационните ресурси на своя уебсайт в рамките на 24 часа. След  като бъде включен в регистъра, Роскомнадзор трябва да уведоми собственика на платформата или услугата и да поиска спиране на нарушението. Ако собственикът не прекрати нарушението, Интернет ресурсът ще бъде частично или изцяло блокиран. Ако обаче собственикът се съобрази с изискванията, Роскомнадзор ще уведоми генералния прокурор и техните заместници, които от своя страна могат да отменят решението , след като координират с Министерството на външните работи. Впоследствие Роскомнадзор ще изключи Интернет ресурса от регистъра на нарушителите.

Законът беше приет в кратки срокове, а текстът не показва внимание към детайлите. Например, той не определя точния срок, в който собственикът на Интернет ресурс може да реагира на уведомлението, преди да бъде блокиран, дали решението на генералния прокурор може да бъде обжалвано или какво се случва с Интернет ресурса по време на обжалването. Като се има предвид обаче, че Роскомнадзор вече е отправил няколко искания до Google LLC за възстановяване на достъпа до определени видеоклипове в YouTube, развитието на тези случаи може да даде отговори на много въпроси относно практиката по прилагането.

Международните правозащитни организации обаче представят друга гледна точка относно руското Интернет законодателство. Human Rights Watch отбелязва, че руските власти вече имат редица начини за ограничаване на онлайн съдържанието: „Законът за „суверенния Интернет “от 2019 г. например позволява на правителството да използва технология за проследяване, филтриране и пренасочване на интернет трафика, което поражда загриженост относно произволното  и извънсъдебно блокиране на легитимно съдържание. “ Twitter обозначава акаунтите на руските медии като „свързани с държавата“. Президентът Владимир Путин вече призова Русия да излезе със собствени платформи за социални медии, за да има по-голям контрол върху Интернет пространството.

https://www.npr.org/2020/12/23/949608378/russian-lawmakers-pass-bills-that-could-block-social-media-sites-and-stifle-diss?t=1615184182627

 

Коментари

comments