Проф. Мира Кадурина за Ковида и кожата, за филърите, нормите за красота и Хипократовата клетва

0
1879

Наближават абитуриентските балове. Мнозина ще се изкушат в стремежа да са най-красивите, да заприличат на излезли от конвейер еднакви пластмасови кукли.
Надути устни, опънати чела и скули. Странно на кого и защо се харесват тези подправени до неестественост лица на млади момичета, при положение, че се хвалим с прословутата, дарена от Бога красота  на българката, сравнявайки я с европейките.
Тази мода за жалост, е типична за Балканите и донякъде Русия.“ –твърди проф. Мира Кадурина. „В Европа не можеш да срещнеш младо момиче, така деформирано“.

Сред естетската, предразполагаща с дискретен чар и уют обстановка на Дерма Арт, в която доминира усещането за лечебна грижа и хуманно отношение, разговаряме с проф. Кадурина откровено както за възможностите, така и за рисковете на съвременната козметична дерматология. За разумните грижи, които могат да поддържат годините настрана, без да губим от идентичността си, за ролята на специалиста-дерматолог, който, ако спазва Хипократовата си клетва, е длъжен да ни даде най-добрия съвет.

– Проф. Кадурина, кога и как разбрахте, че дерматологията, по-специално естетичната медицина, ще бъде Вашето призвание?

-Ами, естетиката не се включваше дерматологията, когато аз започнах да специализирам, така че не съм имала идеи, свързани с естетичната медицина. По-скоро самата специалност дерматология ме спечели, защото е много интересна, много визуална, специалност, в която много лесно виждаш промените и успехите си, съответно и неуспехите. Една много интелигентна и тънка специалност. Беше трудно, тъй като винаги тази специалност е трудна за започване, но в крайна сметка се преборих.

– В ониягодини на какво ниво беше грижата за кожата, грижата за красотата? Сигурно разликата е голяма?

-Разликата е съществена. Концептуално се смениха нещата по отношение на поддържането на кожата. В края на миналия  век, от когато започва моето участие в дерматологичната наука, грижата за кожата говоря не за заболяванията, а за чисто естетичния вид, беше повече едва ли не в ръцете    на козметици- практици, масажисти, които приготвяха кремове, извършваха  различни  подсилващи и подхранващи процедури.
Докато от началото на този век и малко от миналия, започна една тотална промяна. Разви се много мощно една лазерна индустрия, която стимулира колаген образуването и премахва различни несъвършенства на кожата-пигментни петна, съдове. Появиха се съвременните ботокс и филъри, които пък са компенсаторни процедури. Процедурите в естетиката се делят на две групи: терапевтични-лазерите и различни подхранващи и компенсаторни –ботоксът, или бутолиновия токсин и филърите.

– Настъпиха и промени в представите за красота. Интересно е, доколко тези нови технологии, превърнати в нови индустрии, не поведоха в модата и в представите за красота?   Или издигането на красотата в култ ги предизвика?

– Красотата винаги е била издигана в култ. Просто представите за красота са се променяли във времето. Като започнем от представите за тялото. Знаем, че по времето на ренесансовите художници, по времето на  Рубенс например, харесваните женски форми са пищните, а целулитът се е смятал за признак на женственост. За нас днес целулитът е срамна дума.
По отношение на лицето, има също голяма промяна. Защото в средните векове и по-миналия век, бялата кожа е издигната в култ. Слагали са се много бели пудри, лицето се е пазело от слънчевите лъчи. И е истина, че изложена дълго време на слънце, с времето по кожата се получават пигментации, кожата остарява по-бързо. А и бялата, тънка нежна кожа е отличавала аристокрацията от грубата, набраздена кожа на простолюдието.
След това идва модата на тена. Не знам доколко е известно, че тази мода въвежда самата Коко Шанел, която се явява на един прием с  тен и с бяла рокля. Защо? Това е периодът, когато се развиват курортите: планинските и морските курорти. Модата дава път на бизнеса. Така че тази култова личност въвежда модата на тена. Започва активното излагане на слънце, появяват се кварцовите лампи, които между другото са много вредни, защото те нямат филтри и освен че могат да доведат до изгаряне, могат да причинят образуване на петна и бързо състаряване. Появиха се много меланоми и други немеланомни тумори на кожата. Така че те сравнително бързо излязоха от употреба. И пак дойде модата на бялата кожа. Модата на фото защитата, която ни залива отвсякъде. И се използва и когато трябва, и когато не трябва. Така че, динамиката е много бурна.

По отношение на стареенето на кожата, влязоха тези нови технологии, защото в хода на стареенето старее не само кожата става стопяване и на мускулатурата, както и на костната структура. Така че лицето се променя и всъщност тези компенсаторни техники, които се въвеждат, са именно за попълване: където имаме стопяване на структурите на кожата, на подкожието и на мускулатурата. Това е новата концепция,
Лазерните технологии, въведени през 80-е години на миналия век, според дължината на вълната си  имат различно въздействие. Има три пункта, върху които действат: върху черния цвят, червения цвят и водата. Всички лазери, насочени към водата чрез топлинно въздействие имат стимулация върху фибробластите-клетките, които произвеждат еластичните и колагенни влакна, които поддържат здравината на кожата. Става дума а анти-ейдж процедурите. Те са голяма палитра. Другата група въздейства на черния цвят-меланина за пигментациите и върху червения- с въздействие върху   съдовете.

-При толкова много нови възможности за въздействие, какви са рисковете и крайностите, от които трябва да се предпазим, за да не унищожим естествената красота?

-Значи, ако приемем, че стареенето е естествен процес, и той води до някаква естествена красота на възрастта, то тя се променя. Но  поддържането, ако е в границите на една професионална преценка с лека компенсация на загубените обеми, без да се променя лицето, без да го прави деформирано, тогава свежестта на кожата се задържа по-дълго време. Например, ако правим процедури след четиресет и няколко години, които стимулират колагена, на 60 години лицето няма да изглежда като на 20, но ще изглежда като на 50. Можем да върнем в някакви рамки младостта, без да променяме специфичността на всяко лице. Здравината на кожата,  нейният тургор, равномерността на тена. Защото  младостта на кожата  не означава само липсата на бръчки, а и самия тен. Докато при младите момичета той има цвят на праскова,  с годините той посивява, появяват се пигментации, неравности, съдови промени.

-Да поговорим точно за младите момичета и техните представи за красота, за модите на които робуват. Тези филъри, които ги деформират и ги лишават от индивидуалност.  

– С това съм абсолютно съгласна. Мярката е най-важното нещо. Но тя е двустранна. От една страна пациентът трябва да има представа какво точно иска, от друга,  лекарят не е задължително  винаги да приеме идеята на пациента. Аз лично не съм съгласна, когато при мене дойде младо момиче, което е в най-прекрасната  си форма, иска да обездвижи челото си или иска огромни устни. Това не го намирам за нормално. За съжаление, навлезе една мода, трябва да кажа, че тя е много типична за балканския регион и частично за Русия. В Европа много рядко може да се срещне младо момиче, което да е така деформирано. Разбира се, ако има прекалено малки устни, може леко да се увеличат, за да станат съразмерни с чертите на лицето. В това няма нищо лошо. Ако има изразена асиметрия между горната и долната устна, също може леко да се въздейства, макар че това не винаги е напълно възможно. А и асиметрията не значи дефект.
В рамките на някаква корекция, която е чисто естетическа-леки стимулиращи процедури могат да се правят, мезоерапия, например-има поредица от процедури, които могат да поддържат кожата добре тонизирана и хидратиране. Но слагането на тези огромни скули, устни и обездвижването напълно на челото, е прекалено. Това, че ботоксът може да махне една бръчка на челото не значи, че ставаш по-красива. Лишава те от мимика. А мимиката, особено в сферата на изкуството е тази, която определя индивидуалността.

– Вие имате отношение към театралното изкуство изкуството на лицедействието, но и в живота как се общува с блокирани изразни средтва на лицето?

-Имаме всички доста наблюдения как не една и две холивудски актриси промениха изражението си. Оттам и играта им се промени. Актрисата не може да играе с очите си, не може достатъчно да се усмихва, защото лицето е различно, сковано, то не е нейното. И това, което очаква публиката, се разминава с това, което вижда.
Но специално за младите хора, смятам, че е крайно нередно да посягат драстично на красотата си. Това се отнася и  за  лекарите, които правят всичките тези манипулации и слагат огромно количество хиалуронова киселина в устните, която до такава степен няма къде да се събере, че най-често устната се обръща така, че долната ѝ част всъщност вече е самата  лигавица.

-И какво става с времето?

-Ами когато организмът поеме голямо количество хиалуронова киселина ако е това, защото в някои случаи слагат силикони, имала съм случаи с витамин Е, който предизвиква  много тежки грануломи. Но когато е хиалуронова киселина в голямо количество, организмът  много често е стресиран, защото той има за себе си представа какво количество му е необходимо.. Защото обикновено в същинската дерма хиалуроновата киселина се съдържа като основна част,  тя е една хидратантна плънка, така да кажа, натуралистично. Затова, когато е в нормално количество, организмът я приема като своя, обработва я и с времето я стопява. Но когато е много, може да доведе до образуването на грануломи, това значи различни възли, фиброзни промени, които трудно могат да се коригират след това. Така че, всичко трябва да бъде съвсем умерено.
Няма нито една процедура, която да бъде без какъвто и да било риск. Винаги има някакъв риск от странично действие, затова тук е преценката на лекаря, наблюдението и съответно преценката за количеството, както и преценката доколко и на каква възраст дадена процедура е необходима..

-Почнаха ли да идват вече абитуриентките?

-Още не, до бала има време. Но идват с акне. И е хубаво да се знае, понеже на акнето е нужно време за въздействие, състоенето  и изисква няколко месеца лечение за да  има ефект, така че, ако искат чиста кожа за бала,  нека да побързат.

-Още повече, че сме в една ситуация, която допълнително усложни нещата. Отвикнахме да полагаме достатъчно грижи за кожата, стоейки в къщи, носенето на маски се оказа фактор, който влияе негативно на кожата,  появи се дори нова диагноза-маскне?

-Има го този момент. Особено в началото. Постепенно има завръщане на пациентите към козметичните процедури. Младите хора по-малко се страхуват от Ковид 19. По-голямо е оттеглянето на жените в по-напреднала възраст. А и хората с  дерматологични заболявания. Започнаха да идват рядко, само в краен случай.  Което е рисково-увеличават се някои бенки, които са гранични, или вече са станали меланоми.
Маскнето е нещо, с което ежедневно се сблъсквам. И това са акнеиформени промени по лицето. Те не могат да бъдат наречени акне, защото нямат цялата патогенеза на акнето. Причината е на първо място маската, която води до запушване на порите, второто, това е самото раздразнение,  причинено от маската. Мастната секреция не може да се разпределя правилно, увеличава се, получава се раздразнение на космено-мастните фуликули и се развива акнеиформен обрив-маскне. В този термин влизат и контактните дерматити, които са от самите дезинфектанти които се съдържат в маската, от изкуствената материя на маските и те водят до зачервяване,  до залющване, също и себорейните дерматити, защото на  повърхността на кожата се променя киселинността и се получават тези зачервявания около назолабеалните гънки. Така че има една палитра от неща, които се причиняват от маската.
А също има и много кожни изяви на самия Ковид 19. Които са най-разнообразни,  най-често са съдови промени, например васкулит по краката, Тъй като е известно, че Ковид 19 засяга съдовете и когато засегне съдовете на кожата, води до различни, понякога тежки съдови проблеми. Те могат да бъдат в хода на заболяването, но има и появили се постковидно. Имах такъв много тежък пациент, симптомът се беше появил 2 месеца след това. Разбира се овладяхме го, но беше трудно.

-Какви новости още предлага Дерма Акт?

– Новостите са много. Имаме много голяма палитра от лазерни въздействия, които решават различните проблеми на стареенето на кожата. Имаме процедури, които са по-малко инвазивни, titanic genesis  е една прекрасна процедура, която въздейства на колагена в дълбочина и стимулира цялостното заздравяване ан кожата. Имаме една нова  процедура: piccola juvenation-най-новият и съвременен лазер,  който с много малко възстановителен период има мощна стимулация на колагена, едновременно с изравняване на тена и въздействие върху петната, имаме много процедури за тяло, процедури за коса имаме също, всичко, което поддържа лицето и тялото. Разбира се. имаме и цялата палитра филъри, при филърите е много важно каква е неговата плътност, на какво ниво се слага, нещо, което зависи от опитността на самия лекар. Защото ако имаме плътен филър сложен повърхностно се получават топчета и последващи неприятности.
Разбира се, предлагаме дерматологични консултации.

-На бюрото ви сигурно не случайно стои бюстът на Хипократ?

– Да, човек трябва да се подсеща  на какво е стъпил. И винаги, винаги Хипократовата клетва трябва да се помни от лекарите, защото най-важният принцип e  primium non nocere-преди всичко не вреди. Нещо което, без да критикувам когото и да било, където и да било, не бива да се забравя. Защото преценката е по-важна, отколкото самата процедура. Ако и за 1% мислиш, че на този пациент тази процедура носи някакъв риск, трябва непременно да го уговориш  да размисли, да отложи решението. Трябва да предложиш друга процедура,  слава богу сега възможностите са много, ние имаме богата палитра, така че идеята, с която идва пациентът може да бъде променена в хода на консултацията. Например скоро имах пациентка, която искаше ботокс, въпреки че кърми. И казва:„ На моя отговорност“.  Разубедих я, а след това тя реши: „Ще правим лазери“. Нито едното, нито другото може да се случи по време на бременност и кърмене. И слава богу, я отказахме. Насочихме я към леки, по -физикални процедури,  без участие на лазери. Не защото те са вредни, за което в момента, но няма наблюдения. Разбира се, че по време на бременност и след това, жените имат проблеми с кожата, не се харесват след раждане, чувстват се изтощени, но трябва да се внимава. Още повече, самото раждане освежава кожата и тя бързо може да се възстанови.

-То и в тези Ковид времена, стоейки в къщи, лишени от въздух и светлина, на всички ни се е пробудило  желание да си вдъхнем малко самочувствие с грижи, които  ще ни направят щастливи.

–  Аз съм сигурна, че човечеството се е преборвало с много неща, ще се пребори и с Ковид, така че вярвам, че в близките месеци ще има позитивно развитие и хората ще се върнат към своята нормлност.

Коментари

comments