МАСКНЕ-новата диагноза в дерматологията, или и как реагира кожата на Корона вируса. Разговор с доц. д-р Жана Казанджиева

0
1270

Доц. д-р Казанджиева
Клиника по кожни и венерически болести,
УМБАЛ „Александровска“

-Заговори се за нови ранни симптоми на Корона вируса, свързани с кожата  обриви, сини петна по стъпалата, уртикария, възможно ли е кожата да ни подскаже, че  сме заразени?

-За да бъдем дипломатични, не съвсем. За разлика от много други заболявания, където кожните промени са предвестници на инфекцията, при Корона вирусната инфекция липсват специфични кожни маркери. Например при чума, сифилис и СПИН има типична клинична картина, по която опитният дерматолог веднага поставя диагноза. При СПИН такъв маркер е саркома на Капоши, при чумата – характерните увеличени лимфни възли, при сифилиса – малките язви по половите органи. При тези заболявания кожата наистина сигнализира първа и понякога това се явяваше животоспасяващо с оглед на ранната диагноза и лечение.

При Ковид-19 нещата не стоят така. Въпреки че при Ковид-19, както при много други заболявания, които обхващат целия организъм оплакванията постепенно започват да се наслагват –  висока температура, вирусна пневмония, засягане на сърцето, нервната система, и т.н., кожата остава доста на заден план. Въпреки че ние, дерматолозите, много обичаме да казваме, че кожата е екран, на който се проектира всичко, което се случва в организма, при ковид-инфекцията този екран е малко замъглен и не толкова ясен,  както при други заболявания.

Кожните прояви при Ковид 19 са сравнително малко и се срещат рядко – в научните публикации процентите варират между 1%  и 0,1 %. Най-често се наблюдават в по-късните стадии и са свързани със засягането на съдовете в кожата.

Първото описание, което се появи в световната литература е на т.нар. „ковид палци на краката“.  Кожните промени наподобяват измръзване, пръстите са червено-сини и болезнени. Причината е в увреждането от корона вируса на най-малките съдове в тази област.

Наблюдават се и обриви, които  обхващат цялото тяло, но те са в още по-малък процент. Най-вече са по типа на хеморагичен васкулит, заради засягането на съдовата стена от вируса. Уртикариалните обриви, които се диагностицират при някои пациенти са неспецифични. Огромна част от вирусните заболявания, които познаваме, включително хепатит Б, включват в клиничните се прояви бързо преходна уртикария. На практика се касае за отключващи фактори – уртикарията може да бъде провокирана и от вируси, и от бактерии, и от паразити, както и от много други фактори като храни и автоимунни заболявания.  С една дума –  не всеки, които има уртикария, има КОВИД.

– Състоянието на микробиома има ли връзка с тежестта на Ковид-19 и изобщо как влияе на микробиома срещата с вируса „вторият мозък“, както го наричате вие, специалистите?

-Аз не бих определила микробиома като втори мозък. Когато разсъждаваме за микробиома трябва да помним, че той се влияе от два основни фактора – околната среда и състоянието на организма. Ето защо най-важни са микробиомът на гастроинтестиналния тракт и микробиомът на кожата, защото това са двете големите бариери, които пряко контактуват с външната среда и са основната защита на нашето тяло – както отвън – навътре, така и обратното – отвътре – навън.

В тази връзка, кожата непрекъснато променя своя микробиом. От една страна роля имат  външните фактори – замърсяването на въздуха, климата, козметиката, която употребяваме. От друга страна от значение е вътрешното състояние на организма – нарушаването на кожната бариера, прекомерното изпотяване, приема на лекарства.  Не може да няма промяна в микробиома и при ковид-инфекцията. Изпотяването, лекарствата неминуемо променят рН на кожата и с това променят и съотношението на микроорганизмите в микробиома.  Най-вероятно вече са направени изследвания за промяната на кожния микробиом при инфекция с корона вирус. Но не забравяйте, че микробиомът се изследва много трудно в специални лаборатории и поради ограниченото засягане на кожата едно такова изследване не е приоритет.

-Но от микробиома зависи и нашият имунитет. В този смисъл, дали се отразява състоянието на нашия микробиом върху тежестта на болестта?

-Не, не е точно така. Микробиомът е само една от многото съставки на имунитета. За съжаление в медицината никога 1+1 не прави две.  Имунитетът не е прост сбор от няколко съставки, а динамично състояние за което и до днес не знаем толкова, колкото ни се иска.

Единственото, което е  наистина знак за промяна в микробиома на кожата, е появата на кожни изменения под маската. При носене на маска в „капан” между кожата и  маската са хванати: въздухът от нормалният процес на вдишване и издишване, частички от слюнката, капчици пот и себум и разбира се прахови частички. Създава се парников ефект –  силно се повишава влажността на кожата в участъка около устата и носа, който се покрива от маската – нарушена е бариерна функция на кожата и кожната микрофлора.

Промяната в микробиома води до обриви под маската. Това е  новата диагноза в дерматологията, която описва промените тип акне под маската и се нарича маскне. „Маскне“ се причинява от непрекъснатото носене на маски, което води до промяна в микробиома под маската и поява на подобни на акне кожни промени. Разбира се значение има и повишената температура под маската, която оказва влияние върху синтеза на липиди. Не само мастната секреция се повишава с 10% при всеки градус повишена температура, но се изменя и състава на липидите на повърхността на кожата. На свой ред високата влажност под маската води до възпаление на горната част на космения фоликул. Резултатът: появяват се множество кожни промени, типични за маскне.

-А има ли отношение към традиционните кожни заболявания?  

-Увеличиха се много случаите с екзема на ръцете. Но това не е защото вирусът има отношение, причина се крие в ръкавиците и дезинфектантите. Заради ковид използваме силни сапуни, детергенти и дезинфектанти, които  се надяваме да ни предпазят от зараза. За съжаление тези средства нарушават кожната бариера и се развиват тежки екземни промени по ръцете, най-вече по гърба на дланите и между пръстите. Особено силно страдат пациентите с атопичен дерматит и псориазис, медицинският персонал който непрекъснато носи ръкавици и  хората с професии при които се налага често измиване на ръцете.

В тази връзка направихме (БДД) поредната 12-а кампания за профилактика на алергичните кожни заболявания. Кампанията започна през месец декември, но продължава, защото тя е насочена специално към медиците на  първа линия и ние се стараем непрекъснато да им бъдем полезни.

На практика от екзема на ръцете страдаме всички, защото всеки ползва предпазни средства като дезинфектанти и силни сапуни, ръцете се мият поне пет пъти повече от нормалното, а повечето хора се мият след всяко излизане, влизане, пипане на документи и предмети. По този начин неминуемо се уврежда кожната бариера и се развива екзема. Как да си помогнем? На първо място всеки път след измиване на ръцете трябва да нанасяме подхранващ хидратиращ и релипидиращ крем. Ако вече имаме екземни промени? Първо трябва да бъде установено дали се касае за дразнене или алергична реакция – т.е. дали екземата е иритативна или алергична. Това става с т.нар. епикутанно тестуване или patch test. На гърба на пациента се поставят лепенки с различни алергени и резултатите се отчитат след 48 часа. Имаме специална „Ковид серия“, която се състои от алергени, намиращи се в дезинфектантите и ръкавиците и която е предназначена за тестуване на здравните работници на първа линия.  След уточняване на диагнозата започва лечение, което цели да укрепи кожната бариера, да засили защитната й функция и да премахне възпалението.

Болестни промени се появяват не само по лицето и ръцете – страда също  косата, на която кой знае защо не се обръща толкова внимание.  Вероятно, защото косата реагира по-късно. Тя реагира 3-6 месеца след преболедуването или стреса. Много хора, които са изкарали Ковид, вече се обръщат за съвет към дерматолозите по повод засилено опадане на косата и изтъняване на косъма.

-И вашият съвет при подобни смущения към хората?

-Профилактичните мерки са №1 при предпазване от ковид и никой не трябва да ги пренебрегва. Но ако забележите проблеми по кожата на ръцете, по лицето, косата – посъветвайте се с вашия дерматолог. Самолечението може да навреди страшно много  – кожните заболявания се лекуват успешно, ако диагнозата е поставена навреме.

– Не мога и да не ви попитам посред този разгорещен диалог около ваксините, мислите ли, че са възможни сериозни алергични реакции като резултат от ваксинирането?

-Аз все пак се занимавам с кожни алергии, а повечето публикации съобщават за анафилактични реакции, които се лекуват от алерголозите. За кожните прояви след ваксиниране се пише малко, но тук има една друга интересна история и тя е свързана с жените, които имат инжектирани филъри. Регистрирани са няколко случая, при които след ваксина  филърите реагират с уплътняване и оток на кожата. За мен  лично, беше интересно да прочета за тази реакция, макар че не е голяма изненада.  Това се случва понякога, когато човек има козметични процедури и след това изкара тежка вирусна инфекция. Слава богу, нещата са обратими и тези странични действия не са фатални.

Философски погледнато, не смятам че има ваксина, която да не дава странични действия и това важи за всички видове ваксини. Но същото важи и за лекарствата – достатъчно е да се зачетем в листовките им, за да се уверим в това.  Смятам, че пациентите с алергични и автоимунни заболявания трябва да се посъветват с лекуващия си лекар преди ваксиниране. Всички се учим в движение, но в света вече се натрупа значителна база данни за алергичните реакции  – както при лечение на ковид, така и при поставяне на ваксините.

 

 

Коментари

comments