2020 – СЛОЖНА ЗА РУСИЯ И ТРУДНА ЗА РУСНАЦИТЕ

0
1376

Изтичащата 2020 г. е най-сложната от 1991 г. насам и най-тежката за личното и семейното благополучие на гражданите от 1998 г. насам, показва допитване на социологическия център „Левада“. 88 % от запитаните са отговорили, че изтичащата година е била за страната  по-лоша от предишната, което е най-високият  показател от 1991 г. насам. 65 % са заявили, че годината е била по-тежка от предишната, което е най-високият показател от 1998 г., когато 79 % са дали подобна оценка. 50 % от запитаните са отговорили, че годината е била лоша или много лоша. Само за 10 % годината е била добра. През 1998 г. 65 % от запитаните са оценили годината като по-лоша от предишната.През 2019 г. само 15 % са определили годината като лоша, а като добра – 18 %. Сега 44 % определят годината като успешна, а 47  % като неуспешна. За сравнение – през 2019 г. от запитаните 61 % са смятали годината за успешна, а едва 29 % неуспешна.

Влошаване гражданите виждат в стандарта на живот, образователната сфера, здравеопазването, във възможностите за по-добро възнаграждение,  състоянието на околната среда и отношенията със страните от НАТО.

Запитаните не са забелязали особени промени и в работата на правоохранителните органи, медиите, в областта на  личната сигурност, социалната справедливост, свободното изказване на мнения. Допитването е направено в периода 18 – 20 декември сред 1609 граждани чрез телефонно интервю. Екипът на „Левадо-център“ работи от 1989 г., след като лидерът й Юрий Левада бе уволнен от друга социологическа структура – Общоруския център за изследванена общественото мнение (НЦИОМ). (На снимката: Юрий Левада)

Според изследване на центъра, който се смята за опозиционен и неотдавна според новото законодателство получи статут на „чуждестранен агент“, се забелязва и влошаване на отношението на гражданите към президента Владимир Путин. През март 2020 г. социологическият център публикува изследване, според което 62 % от руснаците смятат, че трябва да има възрастов лимит за президента на страната, а през февруари друго  изследване на центъра показа, че едва четвърт от руснаците подкрепят поправките в Конституцията, които откриха възможност за нов мандат за президента Владимир Путин и пожизнен имунитет за част от обкръжението му.

Едно от големите предизвикателства за страната и през 2021 г. ще бъде битката срещу коронавируса. В Русия се прилагат три вида ваксини, сред които най-популярна е „Спутник-V“.

Според изследване на центъра „Левада“ от октомври 2020 г., 16 % от запитаните руснаци симпатизират на бившия вече американски президент Доналд Тръмп, докато едва  10 % са симпатизантите на опонента му Джо Байдън. Сред запитаните, които обаче внимателно следят изборите в Америка, 39 % подкрепят Тръмп, а само 13 % – Джо Байдън. Ще напомня, че едва на шестата седмица след президентските избори президентът Владимир Путин поздрави Джо Байдън с победата. Това изглежда странно, но всъщност Кремъл изчака официалното произнасяне на резултата във Вашингтон след оспорването на гласуването в някои от щатите.

Същевременно американското правителство обяве, че ще отдели 280 милиона долара за борба с влиянието на Русия в Европа и света и 300 млн. долара за борба с икономическата експанзия на Китай.

Коментари

comments