МАГИЯТА НА ЧЕТЕНЕТО И ДЕТСТВОТО В НАС- интервю с Цвета Брестничка

0
778

На живо, макар и онлайн, родители и деца ще могат да станат участници в Софийския международен детски фестивал „ЧЕТЕНЕТО Е МАГИЯ“. Събитие, чрез което големите ще могат да си върнат вкуса на детството и на въображението, а малките да открият пътя към непознатите светове, които ги очакват.
Организатори на този необичаен фестивал са Асоциацията на Българските Издатели. Ще научим повече за усилията, които са положили за да ни подарят това коледно преживяване, както и за посланието, което отправят към всички от Цвета Брестничка, директор на Фестивала.

-Какво е посланието на поетичното заглавие, към кого е отправено и случайно ли Асоциацията на Българските Издатели привличат вниманието към книгите за деца и младежи, към света на четенето ?

-„ЧЕТЕНЕТО Е МАГИЯ“ е послание, отправено към всеки човек, защото всеки носи в сърцето си преживяването за вълшебство, което идва от докосването до света на въображението. А най-подходящата възраст за среща с това вълшебство е детството – времето, в което сетивата ни са най-чувствителни към магичното, фантазното, необикновеното. Асоциация Българска книга организира този фестивал за трети път и това е добър начин да отвори вратите към вълшебния свят на книгите за най-младите читатели

-Как ще се реализира фестивалът онлайн, как ще се участва, кой ще участва, какви гости ща има…

-Не е лесно да направиш онлайн събитие, което да накара участниците да се чувстват близки и съпричастни, но мисля, че фестивалът добре се справя с тази задача. Децата ще имат възможност на живо, макар и онлайн, да разговарят с писатели като Александра Георгиева, Ненко Генов, Ваня Настанлиева и Марко Зимса. Ще видят в реално време как художниците създават образи, и ще надникнат в ателиетата, за да се запознаят с различни техники на създаване на илюстрации. Тийнейджърите ще се срещнат с един от своите любимци – Крис Захариев и ще се научат как да представят любимите си книги в социалните мрежи. Дискусията на изявени преводачи като Мария Донева, Нели Раданова, Красимир Проданов, Тодор Кенов ще ни позволи да надникнем в тайните на превръщането на текста от един език на друг. Ще направим виртуална разходка в света на творчеството на любимия на поколения деца художник Вадим Лазаркевич и сред изданията на „Бяла приказка“ на Валери Петров през годините. Родителите ще намерят полезни съвети как да насърчават детското четене. Ще има и други интересни и полезни неща, които се случват онлайн, но са също толкова вълнуващи, колкото на живо.-Всеки има своя книга, която го е омагьосала в детството. Поколенията се сменят, успяват ли да оцелеят обаче в технологичния век великите магьосници, които учат на благородство, даряват въображение, като „Алиса в страната на чудесата“, “Тримата мускетари“, „Пипи..“ и можем ли без тях?

-Всяко поколение открива своите любими книги и автори. Бабите и дядовците на днешните родители не са знаели за Пипи, защото в тяхното детство тя още не е била създадена. Хари Потър навлезе в света на детството преди 20-ина години. Днес ни се струва, че те са част от порастването на всяко поколение деца откак свят светува. Вярвам, че и сред новите книги, които излизат сега, децата ще открият своите любими и важни за тях герои. Затова нека споделяме с децата класическите детски книги, но и да подкрепяме техните търсения и пристрастия сред днешните автори

-Доколко са наясно родителите, че те са в ролята на магьосника, този, който избира книгата, чете я на своето дете и от споделената любов, взаимност и въображение се ражда именно тази магия?

-Родителите винаги са в ролята на магьосници, защото в очите на децата те са всемогъщи, всезнаещи и непогрешими. Когато родителят избира книга за своето дете, той отваря пред него цяла вселена и детето вярва на това, което книгата му представя. Затова е много важно родителите да подбират внимателно книгите, които влизат в живота на децата им – това възпитава вкуса и нагласите им за през целия живот. Не случайно родителите са най-желани гости на фестивала, това е място, където те могат да си сверят часовника и да видят едни от най-добрите образци на съвременна литература за деца.

-От какво значение е политиката на издателите по отношение на детските и юношеските книги, магията да се случи? Как ибирате днес какви книги да предложите за деца и младежи?

-Достъпът на българските деца до качествена детска литература в най-голяма степен завиеи от политиките на издателствата при подбора на това, което издават. Затова и фестивалът се стреми да насърчи тези издатели, които не правят компромиси и залагат на това, да дават най-доброто. Подборът на участници във фестивала  се основава на мнението на взискателно жури. Заповядайте на събитията и се уверете сами!

125-ата годишнина на Вадим Лазаркевич е във фокуса на Фестивала сигурно също не случайно, името на този забележителен творец надали говори нещо на днешните поколения, че и на техните родители.
Защо е важно да си го припомним?

-Вадим Лазаркевич е епоха в книгите за деца – с неговите илюстрации са израснали поколения. Няма дете, което да не е разглеждало с възторг илюстрациите на „Работна Мецана“, „Гъбарко“ или „Патиланско царство“. Те са все така живи и привлекателни и за днешните деца. На фестивала ще имате възможност да видите прекрасна виртуална разходка из неговото творчество, водена от сладкодумната Зорница Христова.

 

Надали е случайно и че визуалната кампания е дело на илюстраторката Лиляна Дворянова?

-„ЧЕТЕНЕТО Е МАГИЯ“ е надслов, който търсеше визуализация по необичаен начин и я намери във вълшебните рисунки на Лиляна Дворянова, създадени специално за фестивала. Всеки, който се срещне с тях, реагира с усмивка и едно топло чувство на разпознаване на магичното преживяване с книгите от своето детство. А на самия фестивал вълшебницата Лили ще направи творческа работилница за децата, където те ще могат да се научат да илюстрират игри, които сами създават.

-Магията на четенето се открива в детството. Успяват ли четящите хора завинаги съхраняват детството в себе си, магията на въображението?

-Който веднъж се е срещнал с магията на четенето в детството, носи това усещане за вълшебство през целия живот. Важното е да създадем у децата точно това преживяване за магия, вълнение, полет, а не за досада и, а не за досада и задължение. Тогава малките читатели ще израснат като големи читатели. 

Коментари

comments