Какво ли би казал Джани Родари и на родителите, и на децата, ако днес би бил жив?

0
850


Съкровищата в детската ми библиотека включваха „Приключенията на Лукчо“, „Приключенията на влака Синята стрела“,  „Джелсомино в страната на лъжците“,„Продавач на надежда“.
„Приказки по телефона“ ми вършеха  работа когато тряваше да възпитавам своите деца.
А  „Граматика на фантазията“ си беше направо учебник не само по педагогика, а и по журналистика във времена, когато шаблонното мислене, стандартното задаване на въпроси беше нормативна практика.  А „Граматиката“ на Родари учеше как да разбиваш шаблона като разказваш историите наопаки и предполагаш например, че Червената шапчица лошата, а вълкът добър, като след всяка приказка задаваш въпроса: „А какво става после?“ или градиш хипотези: „Какво би станало, ако“, изобщо, изобщо като правиш „фантазни разбори“ на наложената действителност.

Няма да забравя с цената на какви усилия успях да взема интервю от самия автор, когато подготвях предаване за „Детството в мен“ по програма „Христо Ботев“. Тема, в която бях включила Валери Петров и самата Дора Габе ( дали фондът на БНР пази тези последни записи) и успях, с цената на всичко да запиша Джани Родари, който гостуваше на организираните тогава писателски срещи (вероятно втората-79-а, или третата през 80-та година). И да получа автограф от него. Спомням си, колко се ядосах, когато колега от в. „Труд“, присъстващ на записа, публикува целия ми разговор от свое име. Авторски права нямаше тогава. Но Радиото реагира и колегата се извини.

Дали звучи наивно днес доста левият в своите убеждения Джани Родари не знам, но в тези пандемични времена, в които човещината се е свила в ъгъла, песничката на Продавача на Надежда все по често ми се върти в главата.

 

Вечер, посветена на 100 години от рождението на Джани Родари на 23 октомври,   организирана съвместно с Италианския културен институт и „Литературен вестник“ в Градската художествена галерия, ще ни потопи в света на Джани Родарии, с надежда да  ни върне малко от позагубената чувствителност за детството в нас.

Събитието включва:
Представяне на новия брой на „Литературен вестник”, посветен на Родари
Четене на Родари в двуезична версия: Н. Пр. Стефано Балди и актрисата Ива Тодорова
Художникът Дамян Дамянов – презентация „Родари в илюстрации”
Художничката Капка Кънева – презентация „Фантазия от хартия”
Специален акцент на вечерта: изложба на избрани илюстрации от двамата художници

Коментари

comments