ДИГИТАЛИЗИРАНИЯТ „МЕРА СПОРЕД МЕРА“ НА КИНОФЕСТИВАЛИТЕ „ЗЛАТНА РОЗА“ И СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

0
915

Трисерийният филм на режисьора Георги Дюлгеров „Мера според мера“  е отново на големия екран в дигитален вариант близо 40 години след появата си, благодарение на приложена технология на фирмата „Доли медия студио“ и нейния управител инж. Добромир Чочов. Оператор на филма е Радослав Спасов. Сценарият е по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“. Сред авторите на сценария, заедно със Свобода Бъчварова и Георги Дюлгеров, е Руси Чанев, който играе и главната роля на Дилбер Танас – събирателен образ, но и прототип на реален герой – Дилбер Илия. Заглавието на филма идва от стихотворението на Пейо Яворов „Ден денувам“, а за автентичността на филма допринася македонският диалект. Картината пресъздава историята на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., а героите са реални исторически фигури и войводи – Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев.

Музиката е на Божидар Петков, художник е Георги Тодоров – Жози. В ролите може да видите знаменити актьори – Григор Вачков, Вълчо Камарашев, Цветана Манева, Димитър Буйнозов, Катя Иванова, Венцислав Кисьов, Иван Черкелов, Иглика Трифонова, Людмил Тодоров, Мартина Вачкова, Димитър Луканов и др. Общо 110 актьори участват в различните епизоди на филма.

Още с появата си през 1981 г. филмът на Георги Дюлгеров „Мера според мера“ разбунва духовете сред част от историците и културните среди. Той не се побира в изградените канони за Илинденско-Преображенското въстание. Филмът изненадва с нестандартните размишления върху отношението „личност – време”, проектирани върху драмите на Македонското освободително движение, представено като по-общ модел на национална революция.

В съпротивата си срещу филма чиновниците в киното търсят подкрепа сред авторитетни за времето си историци. Учени със солидни научни звания и титли пледират за забрана на това кинопроизведение, като се мотивират с вреди за патриотичното възпитание на младото поколение. Сега може би изглежда странно, но учените пишат писмо с настояване до Политбюро и ЦК на БКП и  до генералния директор на Българската телевизия Иван Славков филмът на Георги Дюлгеров „Мера според мера“ да не се показва на малкия екран. Прожекциите на голям екран също се ограничават.

Филмът надживя времето и критиците си. „Мера според мера“  има и седемсериен телевизионен вариант. Чрез дигиталната версия „Доли медия студио“ дава шанс на новата публика да види този филм. Той ще бъде показан тази есен в рамките на два популярни кинофестивала – „Златна роза“ във Варна и „София филм фест“. Негативът на филма е сканиран, почистен, направени са нови цветови корекции и корекции в експозицията на кадрите, като са добавени визуални ефекти за подсилване на картината. Звукът също е преформатиран в стерео 5.1, добавени са звукови ефекти. Дигаталната версия на „Мера според мера“ вече показвана пред публика, но зрителите на двата популярни кинофестивала ще имат възможност да съчетаят историята, мащаба на времето и начина на възприемане на киноизкуството чрез новите визуални технологии.

Прожекциите във Варна са на 25 септември 2020 г. по време на кинофестивала „Златна роза“ във Фестивалния и конгресен  център в следната последователност:

–  от 18:00  – МЕРА СПОРЕД МЕРА -1 серия   (100 минути), от 20:00  – МЕРА СПОРЕД МЕРА – 2 серия (84 минути) и 3 серия (104 минути)

Прожекциите във София са в Дома на киното по време на фестивала София филм фест на 13, 14 и 15 октомври 2020 г.                                На 13.10. от 18.00 ч. ще бъде представена новата книга на проф. Георги Дюлгеров, а от 19:00  ще бъде показана 1-а серия на МЕРА СПОРЕД МЕРА (100 минути).

На 14.10.2020  от 18.00 ч. в Дома на киното в рамките на фестивала София филм фест ще бъде показана 2-а серия на   МЕРА СПОРЕД МЕРА  (84 минути).                            На  15.10.2020 – от 18:00  също в Дома на киното ще бъде показана и 3-та серия на МЕРА СПОРЕД МЕРА (104 минути).

 

Коментари

comments