ФИЛМЪТ, ПОКОРИТЕЛ НА „ОСКАРИТЕ“ ИДВА НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

0
796

За пръв път в историята на Оскарите неанглоезична лента печели Голямата награда за филмова продукция! И не само нея.

След като спечелих най-добрия чуждоезичен игрален филм, мислех, че съм свършил за деня“, бил казал  режисьорът Понг Джун Хо , но се оказва, че с тази награда не приключва неговият звезден миг. Следва наградата в категорията за режисура, където  побеждава имена като Сам Мендес, Мартин Скорсезе, Куентин Тарантино и Тод Филипс.“ А също и наградите н категориите „Най-добър международен филм“ и „Най-добър сценарий“.

През всичките 92 години, в които стотици хора, посветили живота си на киното, създават филми и мечтаят някой ден тяхното име да бъде произнесено от подиума, на който се раздават най-жадуваните златни воини, се броят на пръсти случаите, в който чуждоезични творби са включвани сред номинациите за най-добър филм. През 2020 година дойде ред на корейския режисьор Понг Джун Хо да очарова гласуващите академици със своята завладяваща, провокативна, искрена история, която получи шест номинации за „Оскар“!

„Паразит” („Parasite”) е седмият пълнометражен филм на режисьора Понг Джун Хо който в последните 14 години представя в Кан още три свои творби. Най-новата история, сътворена от неуморното въображение на 50-годишния режисьор, вече получи „Златен Глобус“ за чуждоезичен филм, както и четири номинации за наградите БАФТА на Британската киноакадемия – за най-добри филм, режисьор, оригинален сценарий и чуждоезичен филм. но отдаде заслуженото и на усета за драматургична изобретателност, както и на изключителното майсторство, с който Понг Джун Хо води персонажите в този провокативен разказ. Бяха признати и постиженията и на художниците и екипа по монтажа на филма.

С какво спечели Понг Джун Хо толкова овации и награди, ще разберем скоро, защото  „Паразит”   ще бъде специален акцент в програмата
на 24 София Филм Фест през МАРТ  .

Коментари

comments