„ХАНЪТ И ИМПЕРИЯТА“ – НОВА ДИГИТАЛНА ПРОДУКЦИЯ ВЪРХУ КАДРИТЕ ОТ НАЙ-ЗРЕЛИЩНИЯ БЪЛГАРСКИ ФИЛМ

0
2961

Едно от събитията на „София филм фест“ тази година ще бъде представянето на новата продукция „Ханът и империята“ на режсьора Людмил Стайков, изграден върху оригиналните кадри от суперподукцията от 1981 г. „Хан Аспарух“. На организираната творческа работилница управителят на „Доли медия студио“ инж. Добромир Чочов ще покаже оригиналната технология за възстановяването на киношедьовъра в дигатален вариант, с 4 К изображение, сараунд, с нова музика.

Филмът досега е показван на две закрити прожекции в Дома на киното и в БАН в София.За  първи път предпремиерно бе показан на широката публика ня 14 януари 2020 г. във Фестивалния конгресен център във Варна, където преди близо четири десетилетия картината получи на Кинофестивала  отличието „Златна роза“ и наградата на публиката. Представянето пред варненската публика мина при изключителен зрителски интерес и по молба на ръководството на Фестивалния център на 5 февруари 2020 г.,  сряда,  от 18.00 ч. в зала „Европа“, ще бъде показан още веднъж. На първата прожекция на на 14 януари т.г. присъстваха режисьорът акад. Людмил Стайков, изпълнителят на главната роля Стойко Пеев, който е от Варна и инж. Добромир Чочов. На втората прожекция в морската столица се очаква да дойде и една от изпълнителките на главните роли.

Филмът „Ханът и империята“, чиято премиера предстои, е изграден върху оригинални кадри от суперпродукцията „Хан Аспарух“, но с нова драматургична  структура, събрана в 2 часа и 20 минути. Оригиналът бе с дължина над шест часа. По слух е възстановена и изключително въздействащата музика на големия български композитор Симеон Пиронков, която е синхронизирана с кадрите от оригинала. Новата музика е написана от четирима известни съвременни български композитори – Стефан Димитров, Румен Бояджиев – син, Минко Ламбов, Александър Карагьозов. Записана  е  с голям Симфоничен оркестър и хор под диригентството на Пламен Джуров и София Бърдарска. Изображението отговаря на най-взискателните световни критерии за филмово разпространение.

„Иска ми се да вярвам, че филмът „Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрителите от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необичайни за българското кино масови сцени и епични битки, с трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой по пътя към заветната му цел и не на последно място – с очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие,  казва режисьорът на Людмил Стайков.

В заснемането на „Хан Аспарух“ и в някои от масовите сцени преди близо четири десетилетия са участвали над 200 000 души. „Сега, като гледам кадрите, не вярвам,че сме могли да осъществим всичко това“, казва режисьорът Людмил Стайков. Любопитно е, че всеки от участниците в масовите сцени е бил с различен костюм, грим и роля. В сцените са участвали и много известни днес българи. Филмът „Хан Аспарух“ е гледан е от над 10 млн. зрители. В суперпродукцията участват популярните български актьори  Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Стефан Гецов, Джоко Росич, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев и др. Сценарист е Вера Мутафчиева. Това е най-зрелищният български филм.

 

Сюжетът и философията на „Ханът и империята“ и кадрите в него са максимално близки до историческите сведителства, като в някои кадри, дори фрази на героите са възпроизведени буквално от автентични документи. Така че „Ханът и империята“ има неизмерима образователна и познавателна стойност за всички поколения българи. Картината интуитивно се вписва в съвременната представа за произхода на българите и България. „Където и да ви заведат световните ветрища, помнете, че сте едно цяло – България“, казва главният жрец след смъртта на хан Кубрат и предупреждава синовете му: “Бог ще ви накаже с безплодие, ако не пазите завета на нашия хан…“.

 

Коментари

comments