ИЗЯЩЕСТВО ОТ СТЪКЛО И МЕТАЛ С ЦВЕТОВЕ НА ВИНО И МОРЕ

0
1367

От 3-ти до 18-и декември галерия “Нюанс” е отворила врати за изяществото на „опитоменото“ съкло на скулптора Хари Арабян. Приказни предмети от метал, полускъпоценни камъни и съкло, съчетани в поетична хармония, нежни и ефирни скулптори, умело аранжирани, са превърнали галерията в коледна приказка, в пещерата на Аладин“, по думите на проф. Десислава Минчева.

Прекрасното слово на откриването  Проф. Десислава Минчева най-точно ни приближава към творческия свят на Хари Арабян:

„Това, което той прави, би трябвало да бъде съзерцавано по-дълго, с не много силна музика, дим от цигара, скъп коняк в някоя от неговите чаши, в добавка няколко прашинки, плуващи в светлината на лампата… Нужно е спокойствие…“

 

проф. Минчева:
„Сегашната изложба показва таланта на Хари в цялата му широта – от владеенето на формата до владеенето на материала. Експозицията ни дава възможност да видим и експеримента, и онези овладяни в дълбочина възможности, до които не всеки достига.

Смея да кажа, че начинът, по който той прави стъкло е нещо ново, защото въпреки дългогодишните традиции в тази област, Хари успява да му добави своята неподражаема чувствителност. Неговите обекти са напълно разпознаваеми и издигат материала до неподозирани нива. Във всяка негова скулптура или предмет (правя уговорката, че това съвсем не са просто предмети, но скулптурата си е чиста скулптура!) има фантазия и изтънченост, има култура и емоционалност, има безусловна красота и най-важното – дух!

Хари живее в село Ичера. Там е домът му, който реално е ателие. Там е пещта, която при първото пускане подпали покрива, там са купищата инструменти, хълмовете от стъкло в двора, навесът с домати, камината и дивата котка Алиса. Там всеки ден е ден за работа. Той живее така, както май всеки художник би искал. Отдели се съвсем съзнателно и от София, и от Бургас, неговия роден град. И мисля, че не сгреши особено. Там в селото  всичко, абсолютно всичко зависи единствено от него и от никой друг. В Ичера Хари успя да съчетае напълно занаята с изкуството. Там откри своето място в крехкия и примамлив свят на стъклото, там откри и онези невидими сребристи нишки, които го водят безпогрешно.

Ще си позволя да цитирам себе си от един стар текст, защото в него е казано всичко, което бих искала да споделя с вас и днес. Наречен е „Извън времето“.

Ако не естетизираш духовността , тя става проповед. Ако успееш – направил си произведение на изкуството. Хари може това! Всичко, което е създал е не просто красиво, а има душа.

Решаваш да подходиш рационално и към творчеството на Хари, но веднага разбираш, че не можеш да подминеш нито Армения с източната й сантименталност и трагизъм, нито личната биография и душевност на автора, нито нищо. Защото това, което той, Хари, прави е като автопортрет.

Неговите форми са усложнени, неочаквани, с лабилни оси, огънати стъкла (няма никога прави линии), с богати орнаменти (плетеници от метал), с уникалност, екзотични добавки (Мексикански седеф), с цветове на вино и море…

Светът на предметите на Хари е примамващ лабиринт, откъдето само импровизацията, фантазията и неосъзнатите ти вътрешни пориви могат да те изведат. Събрани накуп са като извадени от пещерата на Аладин.

Една моя приятелка ми каза веднъж, че разпознава мигновено кое е изкуство, ако поиска да го притежава. Е, значи в тази зала всичко това, което е излязло от сърцето и ръцете на Хари е изкуство!
А както казваше баща ми – „Който има очи ще види!“
Отидете и вижте изложбата на Хари Арабян, преживяване, което може да се превърне и в прекрасен коледен подарък.

Хари Арабян е завършил Националната художествена академия, специалност скулптура през 1992 година при проф. Любен Прахов. Работи с различни материали камък, метал, стъкло.Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, частни колекции в България, Европа, Китай, Америка и Канада. Автор е на паметника изграден в памет на жертвите от арменския геноцид пред храма Сурп Хач в Бургас, както и на скулптурата в Морската градина, която е знак на признателност към българския народ от арменската общност в Бургас.

Коментари

comments