ЗА ЖУРНАЛИСТИКАТА И ИСТИНАТА:„МИСТЪР ДЖОУНС“ НА АГНЕШКА ХОЛАНД

0
1659

Героите в този филм не са измислени. Американецът Уолтър Дюранти, носител на Пулицър и Гарет Джоунс, взел първото интервю от възкачилия се на власт Хитлер. Това е историята на двама журналисти – единият, избрал комфорта на живот в лъжа, а другият рискувал всичко, за да излезе на бял свят истината.

Дюранти, кореспондентът на Ню Йорк таймс, който възхвалявал грандиозните успехи на Сталин, пращайки от Москва статии за възхода на СССР, на днешен език е дезинформила или произвеждал фалшиви новини. Но Пулицър не му е отнет до ден днешен. Докато този, казал истината, Гарет Джоунс, замалко да го обявят за луд.
Годината е 1933-а. Светът е в криза, Великобритания свива разходите си, войната витае във въздуха. Но кой срещу кого и кой с кого? Мнозина на Острова очакват Хитлер да укроти тона от предизборните си лозунги, а други, в плен на гръмката пропаганда за успехите на модернизиращата се Москва, гледат с надежда на изток. Американският кореспондент, чиито статии се четат по цял свят, създава картината на този нов свят. Утопия, в която дори Джордж Оруел е склонен да повярва.
Министър-председателят на Обединеното кралство, Лойд Джорж, се чуди откъде обаче, са средствата за този небивал възход на Сталин.

Младият Джоунс, току що съкратен от Лойд Джордж като съветник по външните работи, решава да продължи кариерата си на журналист, като потърси възможност за поредно сензационно интервю, този път със Сталин. За да го пита лично откъде са парите.

Това, до което стига в разследването си, е ужасяващо. Вижда с очите си Голодомора на Украйна. Захвърлени трупове на непогребани хора, живо погребвани деца с родителите им, човекоядство от глад. Докато златото на Сталин – житото на Украйна, се товари на влаковите композиции за да се продава в чужбина и така да се финансира Съветската империя…Едно от най-страшните престъпления на човечеството.

Във Великобритания първоначално никой не иска да повярва на Джоунс. Под натиска на Кремъл чуждестранните журналисти отричат наличието на глад и жестокости. Обявяват Гарет за лъжец. Докато не успява да продаде историята си на Хърст…

Впоследствие Джордж Оруел написва своята антиутопията си „Фермата на животните“, както сам признава, повлиян от съдбата на Гарет.
Всъщност, заглавието на Холанд е също препратка  към антисталинистката новела на Оруел. Селянинът там също се казва „мистър Джоунс“.

„Днес ни липсват хора и интелектуалци като журналиста Гарет Джоунс и писателя Джордж Оруел“,  казва Агнешка Холанд, обяснявайки защо се е захванала с този проект.

„Защото и днес отговорността пред истината не е популярен сюжет“

Какво става с Джоунс, ли? Прочитаме в последните кадри:  29-годишен е застрелян от отвлекли го бандити на пътя между Монголия и Китай. Уолтър Дюранти живее спокойно дълги години..

Агнешка Холанд е позната и като авторка на редица наградени произведения, посветени на Холокоста и историята на 20-ти век, например „Хитлерюгенд Саломон“ (1991 г.) и „Следата“ (2017 г.). Била е асистентка на големите режисьори Анджей Вайда и Кшищоф Зануси. Родената през 1948 година Агнешка Холанд е режисьор на редица серии от американските филмови поредици „The Wire“ („Наркомрежа“) и „House of Cards“(„Къща от карти“).

 

Сценарий – Андреа Чалупа
Оператор – Томаш Наумиук
Музика – Антони Лазаркевич
В ролите – Джеймс Нортън, Ванеса Кирби, Питър Сарсгард, Селин Джоунс
Продуценти – Андреа Чалупа, Станислав Джеджич, Клаудия Смея
Продукция – Film Produkcja, Kinorob

Премиерната прожекция на „Мистър Джонс“ на полската режисьорка Агнешка Холанд се състоя на тазгодишното Берлинале.

Гледайте този филм на София Филм фест,
премиерна дата 6-и декември, от 10-и по екраните.

Коментари

comments