ДЕКЛАРАЦИЯ НА РАДИОЖУРНАЛИСТИ, НА КОИТО НЕ ИМ Е БЕЗРАЗЛИЧНА СЪДБАТА НА БНР, НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ МЕДИИ И СВОБОДАТА НА СЛОВОТО В БЪЛГАРИЯ

0
1548

До Комисията по култура и медии в НС,
До СЕМ

В последните дни Българското национално радио беше въвлечено в тежка криза, а България – в извънредна ситуация. С многочасовото спиране на програмите на БНР в цялата страна беше създаден опасен прецедент, който постави под удар националната сигурност, компрометирани бяха действията на държавата, атакувана беше свободата на словото.

Под сериозни съмнения беше поставен и независимият медиен регулатор в лицето на Съвета за електронни медии, неговата компетентност при избора на генерални директори на обществените медии. Демотивирани бяха журналистите и служителите в БНР, възмущението им и недоверието им към ръководството станаха публично достояние от протестите им пред сградата на институцията и в националния радио- и телевизионен ефир. Тези протести, впрочем, продължават. Въвличането в разследването на ДАНС и Прокуратурата на Република България, един сам по себе си извънреден, краен акт, доказа недвусмислено, че няма технически причини за безпрецедентното прекъсване на излъчването, че хаосът в държавата и обществената медия е пряк резултат от управленски грешки, некомпетентност и липса на отговорност от страна на Генералния директор на БНР и неговия екип.

Ръководството на БНР ясно показа на професионалната колегия и на обществото, че на тях не може и не трябва да им се поверява обществена медия от такъв мащаб. Управленската безпомощност, резултат от неубедителния мениджърски опит на Генералния директор, на Управителния съвет на БНР и на техните избраници, профанацията, липсата на достойнство, подмяната на професионалните стандарти, предизвиква у нас, радиожурналистите от различни поколения, обида за опетнената институция и тревога за съдбата на обществените медии и на нашата професия. И ако в цялата тази драма има макар и само един положителен елемент, то той е в това, че истината за несъстоятелността на ръководството на БНР идва в първите месеци на мандата му, когато разрушителните му действия са все още в самото си начало. Все още не е късно за промяна!
Призоваваме за оставка на Генералния директор на БНР и Управителния съвет на БНР! Обявяваме се категорично за професионално и обществено обсъждане и въвеждане на по-високи критерии за избор на членове на СЕМ и генерални директори на БНР и БНТ, за увеличаване на числеността на регулаторния орган и въвеждането на граждански квоти в него.
Уважаеми депутати, очакваме от вас спешни законодателни мерки, за да спрем заедно и в обществен интерес унижението и развала, на които е подложена най-старата електронна медия у нас. Ние ви призоваваме: а основата на заключенията на компетентните органи от последните дни и на законите в страната, потърсете лична отговорност от виновните за случилото се в БНР.

Ние ви подкрепяме. Убедени сме, ще ви подкрепи и обществото.

ПЕТЪР ПУНЧЕВ
ВАЛЕРИ ТОДОРОВ
АЛЕКО ДЯНКОВ
МАРИЯН ИВАНОВ
ХРИСТИНА КАРАГЕОРГИЕВА
ДАНИЕЛА КУЗМАНОВА
ЗОРКА ЛЕЧЕВА
ТОМА ИВАНОВ
ЕДИ ЕМИРЯН
ВЛАДИМИР ТАНЕВ
МАРИАНА ЛЕЧЕВА
НЕЛИ АНГЕЛОВА
ВАЛЕНТИН АТАНАСОВ
АГЛАЯ КОЦЕВА
АГЛАЯ ШАМЛИЕВА
СИЯ ВЕНКОВА
ДАНИЕЛА КИСЬОВА
ЕЛЕНА ЧАНГЪРОВА
КОНСТАНТИН ХАДЖИЕВ
АСЕН МАСЛАРСКИ
СВЕТЛАНА МИЛЧЕВА
АЛИНА ЦЕКОВА
БОГДАН БАЦОВ
МОМЧИЛ ГЕНОВ
ПЛАМЕН КАЛОЯНОВ
ПЕТЯ МИХОВА
ЖАНА МАРИНСКА
ЗОЯ БОЧЕВА
РОСИЦА АРАБАДЖИЕВА
РЕНИТА НИКОЛОВА
ПАУЛИАНА НОВАКОВА
ВЕРА ДЖАМБАЗОВА
ВЕРГИНИЯ ЗАХАРИЕВА
КАМЕН АЛИПИЕВ
МАКСИМ БОЖИЛОВ
ГЕОРГИ ДОНКОВ
СВЕТЛА БОЖИЛОВА
ПЕТЪР КУРУМБАШЕВ
ИВА ДОЙЧИНОВА
ЛИДИЯ МИХОВА
МАТЕЙ ТОДОРОВ
И ДР.

 

Заб. Всеки от колегите е поискал и потвърдил лично причастността си към Декларацията!

 

Коментари

comments