НЯМА ИЗХОД ЗА ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА

0
5554

Ретроспективна изложба на карикатуриста Румен Драгостинов в Москва

 Червената шапчица на Драгостинов, залутана във виртуалната мрежа, става все по-драматичен персонаж и нараства опасението, че някъде из нея се е загубил ловецът и спасението не иде.

На 20 юни, на рождения ден на карикатуриста Коста Драгостинов, потомък на рода на Иларион Драгостинов, в Москва се откри изложба на сина му, карикатуриста Румен Драгостинов. Синът наследява “пластическия усет за форма и рисунка, и едно чувство за художествена и смислова мярка…”, според думите на Светлин Русев за бащата, но синът изгражда свой, разпознаваем по целия свят стил. Сто и петдесет са наградите, които Румен Драгостинов получава от конкурси у нас и в чужбина. Една сред първите му е връчена в края на 80-те в Толентино, Италия, а сред последните – e белгийската от 2010 година, получена в Крузатем.

Времето само е проявило непреходността на творбите на Драгостинов. Това не са злободневни карикатури, а философски графики, които изразяват фобиите, заплахите и предизвикателствата на глобалния живот. Червената шапчица на Драгостинов, залутана във виртуалната мрежа, става все по-драматичен персонаж и нараства опасението, че някъде из нея се е загубил ловецът и спасението не иде.

Изложбата се откри в Руската Младежката библиотека, насочена към аудитория предимно до 35 годишна възраст – младите московчани обичат да я посещават, за да прочетат нова книга, за да надникнат в музея на старата книга, за да поработят с «три Д» принтера или да разгледат изложба.

 

Сред гостите на изложбата, организирана от БКИ в Москва, бяха колеги и приятели на Румен Драгостинов, студенти и учаници, членове на кръжока по изобразително изкуство на Библиотеката. Те разгледаха изложбата с нарастващ интерес и запомниха името на Румен Драгостинов.

Казват, че той е сред десятката на най-добрите карикатуристи в света. Възможно е. Със сигурност е искрено ценен от колеги и приятели от Турция и Иран до Китай и Русия, от Сърбия до Азърбейджан и Сирия. Това не е само израз на колегиален респект, а и обич, ако съдим по шаржовете, които мнозина от тях рисуват, покрусени от кончината му.

Творбите на Румен Драготинов тепърва ще ни учат по начин, недостъпен за думите и пречупен през оптиката на един гениален присмехулник.

Майя Праматарова

Коментари

comments