НОВИЯТ СЕЗОН НА ФИЛХАРМОНИЦИТЕ – СЛЕД ПРАЗНИКА ПАК ПРАЗНИК

0
1449

90 –тата годишнина на Софийската филхармония беше истински бляскава поредица от гастроли и концерти, подарени с любов на публиката. Празнуването се оказва обаче  заразно и ще продължи и през новия 91-и музикален сезон, още повече, че и националният филхармоничен хор има годишнина.
„А понеже 100- годишнината предстои и е по-голяма от 90-годишнината, се пошегува Найден Тодоров, тръгваме към нея в градация“

Програмата е направена така, че всяка среща с изпълнители и музика да представлява уникално и запомнящо се преживяване: Иво Погорелич, Паата Бурчуладзе,  носителката на Грами Камила Томас, Александрина Пендачанска, Соня Йончева, Елѝна Гаранча…са само някои от имената, за които можем да си помечтаем и дочакаме да  видим на живо. С редчувствие загвоздея на програмата- Кшищов Пендерецки. Да, самият той.

На състоялата се пресконференция маестро Найден Тодоров обяви защо и как е подбиран репертоарът, кои са акцентите. Вижда се, че много е мислено както за задоволяване на най-претенциозните вкусове, така и в посока разширяване на аудиторията, мислено е и за най-малките и не спорадично, а  с грижа за отглеждане на нови поколения музикално грамотни хора. Вижда се, че тазгодишният носител на приз „Музикант на годината“ има визия за много години напред за изграждане на истинска музиклна общност у нас чрез съхраняване на традиции и развиване на нови тенденции.


Всеки концерт  ще е празник, обещават музикантите на Софийската филхармония за новия си 91-ви сезон. И тази година те ще си партнират с изпълнители от световните сцени. Сред тях: оперните звезди Александрина Пендачанска – 17 октомври 2019, Бенджамин Апл – 23 април 2020, Елина Гаранча – 23 септември 2019, Паата Бурчуладзе – 3 ноември 2019, Соня Йончева – 15 ноември 2019.

Сред пианистите, които ще свирят с националния ни оркестър са Евгени Божанов – 30 април 2020, големият Иво Погорелич – 26 януари 2020, 12-годишното дете-чудо Ивайло Василев – 12 септември 2019, Лилия Бояджиева – 8 март 2020, Людмил Ангелов – 16 януари 2020, Милена Моллова , Паул Бадура Скода – 12 януари 2020 и др.

Концертмайсторът на Виенската филхармония Албена Данаилова – 17 октомври 2019 повежда списъка на цигуларите.  В него са и Вадим Репин – 3 октомври 2019, Веско Ешкенази – 13 май 2020, Виктория Муллова – 2 декември 2019, Сара Чанг – 10 ноември 2019, Светлин Русев – 29 септември 2019, 19 декември 2019, 2 април 2020, 4 юни 2020, Федор Рудин – 30 януари 2020, Шломо Минц – 26 март 2020, Юлиян Рахлин.

Сред звездните солисти са и изпълнителката на Дойче Грамофон виолончелистката Камила Томас–  13 май 2020 и най-популярната кларинетистка в света, Шарон Кам.

НАЙДЕН ТОДОРОВ:

„Тази година имахме цикъл пианистите, следващата ще имаме цигуларите. Ще има плеада големи цигулари български и небългарски, на нашата сцена.   Ще има световни имена, забележителни диригенти и изпълнители.

Солистите носят имиджа, но качеството го правят все пак диригентите. На диригентския пулт ще имаме удоволствието да видим Андреа Мориконе, ще се завърне Антони Вит, Алфред Ешве, Емил Табаков, Кери Лин Уилсон, Клаус Петер Флор, Кшищоф Пендерецки,  Оливер Ведер, Павел Балев, Росен Миланов, Сперанца Скапучи, Шарл Дютоа.

Софийската филхармония посреща 91-вия сезон с нов главен гост-диригент – Саша Гьотцел, който се превърна в безапелационен любимец на музиканти и публика.

През сезона Националният филхармоничен хор ще отбележи своя 75-ти рожден ден с програма, събрала най-доброто от кантатно-ораториалната музикална съкровищница. За този юбилей пристига един от най-големите хорови диригенти Ервин Ортнер. Това беше едно от най-трудните неща“ допълни Маестро Тодоров. Да убедим маестро Ортнер да дойде в България. „Успяхме. Много съм щастлив да обявя, че се завръща и Росен Миланов.
Едно от нещата, с които може би съм най-горд, е нядявам се да бъде триумфално завръщане на сцената на Софийската филхармония  Кшѝщоф Пендерецки. Когато стана дума какво да дирижира, казах, как какво, Ваше произведение.  И той избра „Седемте порти на Йерусалим.“ Мечтал съм да чуя това  произведение на българска сцена. Имаме потвърждение и съгласие.“

„Отностно произведенията, постарали сме се да има за всеки. Понеже някои ме смятат, че съм несериозен, защото обичам и  филмова музика, ще има филмова музика.


И през този сезон Филхармонията е заложила на балансиран репертоарен план – отдава дължимото на българската музика, включва и по-рядко изпълнявани световни шедьоври. С поредица концерти се отбелязва и годишнината от рождението на Бетовен. В концертната програма има за всеки по нещо – от любителите на филмова музика, до почитателите на Брукнер и Малер.Както ще има концерти и за твърдите фенове. Да, може и за по-малко публика- Брукнер, Малер Шостакович, не идват случайни хора. Но това са поризведения, които показват, че един оркестър има класа. А публиката, която ги слуша са хората, които и в силни и в слаби години са подкрепяли Софийската филхармония. На всички тях благодаря, че не ни изосавиха. И трябва да кажа, че в този сезон са включени изпълнители и произведения, които бяха пожелани от публиката в анкетите. Разбира се, част от тези желания съвпаднаха с нашите. А тези, които са оставили адрес за контакт, ще бъдат уведомени, че желанието им е изпълнено.“
И за да няма недоразумения, искам да кажа нещо по повод  инфарктния  момент, със съвпадението на двата Реквиема на Верди- в Операта и при нас.
Което показа едно нещо- и двата салона бяха пълни. Което означава, че София има публика. Срещнахме се с акад. Карталов да обсъдим този дублаж и за следващата година ние си преместихме Реквиема. Дано и той не си го премести. Но понеже се появиха спекулации, че текат някакви напрежения между Филхармонията и Операта, с академик Карталов решихе да докажем обратното с няколко събития, които аз сега няма да обявя, защото съм обещал да обявим заедно.“

„По никакъв начин не сме забравили и най-малките.“

Възстановяваме големите концерти. в голямата зала и в камерната зала, където малките могат да пипнат инструнмента, да се запознаят отблизо с музикантите. Продължават концертите на детския филхармоничен хор. Грижим се и за филхармоничните си общества. Това е грижа за публиката,   Отглеждаме си нашата публика с топлина и любов. Ще направим и детско филхармонично общество за най-малките.  Много разчитаме на децата. Да се възпитават, за започне да им харесва,С Фортисимо ще продължим и в още една посока, която коментираме с Максим Ешкенази за  активност на децата в изпълнение на музика. Искаме да въведем тази традиция, която се е превърнала в кулура на обществото в Европа, а именно, хора немузиканти да разбират от музика, да свирят, да имат лично отношение към класическата музика. И да имаме самочувствие.
През 1921  година  Панчо Владигеров е бил изпълняван от Виенската филхармония, когато е бил на 22 години. На мен ми идеше да си посипя главата с пепел, защото български диригент, когото не бях чувал, се оказа че е  дирижирал Виенската филхармония-Хераклит  Несторов. Точно по тази причина ще продължат и  изложбите на Василка Балевска в комплекса на зала България, защото иаме нужда от памет. Ще направим една изложба със снимки на Василка Генова. Съвсем скоро намерихме снимка на пловдивската филхармония от концерт 100 годишнината от смъртта на Лудвиг Ван Бетовен. Тоест от 1927-ма година. И понеже с времето забрявяме, ще се обърнем с молба  и към нашата публика- който с каквото може да помогне, ако има снимки, документи, ще сме щастливи да включим ведна такава  в постоянната ни  експозиция.

Специално за новия сезон музикантите направиха празнична фотосесия с балони. Пред обектива на Гергана Дамянова те демонстрираха и чувството си за хумор, и радостта от работата си.  Фотосесията ще бъде публикувана в каталога на Филхармонията.

Билетите за музикалните цикли от новия сезон на Софийската филхармония ще бъдат в продажба от 1 юни за членовете на Филхармоничното общество. Те ще имат привилегията първи да си изберат места в залата. Подробности, как да се включите в него, можете да получите на касите на зала „България“.

Коментари

comments