РЕКА С ВОДОПАД ЩЕ ПОТЕЧЕ НА СЦЕНАТА НА АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР В ПЛОВДИВ!

0
736

Уникална визия на спектаклите от фестивала OPERA OPEN

Такъв декор досега не сте виждали. Опера Пловдив повдига завесата със зрелищни  изненади за публиката на OPERA OPEN. Мултижанровият фестивал е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Зрителите ще станат свидетели на едни от най-ефектните и сложните постановъчни решения на Античния театър досега.

Ексцентричният режисьор и сценограф Стефано Пода ще изненада публиката на OPERA OPEN с творческите си идеи за първата оперна премиера от програмата – „Орфей и Евридика” на 15 юни.  Вдъхновен от енергията на древната римска сцена,   италианският артист отказа поканата за премиера от Арена Ди Верона, за да сътвори уникален спектакъл в Пловдив през знаковата 2019 година. Част от поредицата смели сценични решения включва истинска река с водопад и пясъчен бряг на сцената на Античния театър.  За автентичното пресъздаване на подземно царство на Хадес техническите служби на Опера Пловдив са изправени пред сложни предизвикателства. Самото захранване с вода на сложната система ще отнеме повече от денонощие, показват изчисленията. Такъв декор досега не е бил създаван за откритата римска сцена в Пловдив. Най-запалените почитатели на зрелищната визия на спектаклите на Стефано Пода от чужбина вече са си запазили билети за постановката в  Пловдив за премиерата на 15 юни. Ролята на Орфей ще се изпълни от контратенора Антонио Джованини, който притежава един от най-рядко срещаните оперни гласове в света.

Самото откриване на OPERA OPEN на 8 юни също е творческо и техническо предизвикателство с Гала концерта „Огънят / Празникът”, замислен като фантазията от музика и светлина. Опера Пловдив ще изненада публиката, като за първи път ще „обърне” гледната точка на публиката и ще я настани на самата сцена с лице към чашата на Античния театър. Оригиналната идея ще ограничи зрителите на единствения по рода си спектакъл до 500!

Белите каменни редове ще служат за „платно”, което ще бъде изпълнено с мултимедийно съдържание от визуалните артисти Петко Танчев и Атанас Данчев от Сенслаб.  Триизмерните визуални ефекти върху Античния театър ще реагират на живо чрез отчитане динамиката и ритмиката на музиката от оркестъра и изпълнителите – проект, който за първи път ще се приложи за класическа музика в България от пловдивското студио за дигитални експерименти. Повече от месец специално програмираната техника ще „репетира” с музикантите, за да бъде калибрирана и да създаде невиждано мултимедийно шоу за откриването на Opera Open.

Програмата на „Огънят / Празникът” включва оркестрови мистерии, екстатично танцуващи в пространството на Античния театър гласове и изображения – и нечуваната музика на Скрябин, Месиен, Верди, Ненов, Вагнер, Окегем, Спасов. За изпълнението маестро Диан Чобанов ще разполага с най-големия симфоничен оркестър в историята на Opera Open. Към него ще се включат Хорът, предвождан от Драгомир Йосифов, и всички солисти на Опера Пловдив заедно с Академичния народен хор към АМТИИ.
Никола ШОПОВ


Билети за OPERA OPEN все още има на касата на Операта и на касите на Ивентим и онлайн на eventim.bg

Коментари

comments