ЛАЙПЦИГ: ВРЕМЕТО В КНИГИ, КАФЕ И КАРНАВАЛНИ КОСТЮМИ

0
3446
dav

 

ЛАЙПЦИГ: ВРЕМЕТО В КНИГИ, КАФЕ И КАРНАВАЛНИ  КОСТЮМИ

Гутенберг в дигиталната ера

286 000 посетители регистрира тази година традиционният Лайпцигски панаир на книгата. През миналата година те са били 271 000. „Привличането на думите“, бе мотото на панаира и колкото и да изглежда странно, най-многобройната публика бяха младежите – ученици и студенти.

Панаирът предложи обичайно вече любопитно зрелище – костюмирано шоу с герои от романите и приказките, с представяне на героите и епохите, с които се разминавахме по дългите остъклени коридори.

dav
dav
dig
dav

dav

Тук бяха и всички телевизии, които показваха програмите си за култура, новите технологии, новите теории за думите и въздействието им върху хората чрез картина и звук.

Очевидно организаторите бяха извикали на помощ учениците от средните училища , които бяха облечени в разнообразни костюми. На изкушението на маскарада обаче се бяха поддали и по-възрастните посетители.

sdr

Тази година продукцията си на Лайпцигския панаир на книгата показаха 2547 изложители от 46 страни. Фестивалът на книгата можеше да се усети в целия град. От 21 до 24 март на панаира и в града се състояха 3 400 събития, посветени на книгата. Това е статистиката.

Емоцията обаче трудно може да бъде предадена. Огромни тълпи хора, влизащи на вълни на изложението, разнообразието от книги, печатна продукция, печати върху фланелки, приложни изкуства…даже печатни машини от времето на Гутенберт с модернизирани версии и възможност да си отпечатите сами картичка или литография.

dav

На печатарската машина можете да пишете като на старите пишещи машини и буквите падат в рамката цели, след което можете да отпечатите своя текст. Нито един смартфон не може да ви замени това усещане. Или да седнете в малкото кафене с оборудван стар камион като минибар. Всичко не може да се разкаже, то трябва да се види. А в центъра на града хиляди младежи скандираха за свобода на думите в свободен от ограничения Интернет…

dav
dav

Коментари

comments