КУЛТУРА НА ЗДРАВЕТО: „КОЖАТА НЕ Е ТОВА, КОЕТО БЕШЕ“, казва доц. Жана Казанджиева

0
1655

Как да се погрижим за себе си през пролетта, защо не трябва да прекаляваме с пролетното чистене, защо смяната на географската ширина изисква да сменяме козметиката, как биологичните средства революционизират медицината и какви новости в областта на дерматологията могат да ни помогнат да живеем по-добре в собствената си кожа? Има думата специалистът.

Д-р Жана Казанджиева е доцент в Катедра „Дерматология и венерология” на Александровска болница, Медицинския университет  – София, член е на Борда на Европейската Академия по Дерматология и венерология(EADV), ръководител на секцията по Дерматоалергология към Българско Дерматологично дружество, член на Европейската организация за превенция на професионалните кожни алергии (EPOS),почетен член на Сръбското Дерматологично дружество и почетен член на Македонското Дерматологично дружество.

-Доц. Казанджиева, със събуждането на пролетта се събужда и желанието ни да се разделим с уморения си зимен вид и да станем по-привлекателни, но също така възникват страховете, свързани с алергиите и някои кожни заболявания. Какво да правим и какво не бива да правим?  

Доц.Жана Казанджиева:
– Да се погрижим за кожата през пролетта. Зависи от възрастовата ни група. Но най-общо казано, примерно от 30 години нагоре, желателно е да се направи серия от три-четири пилинга, които да освободят кожата от неравномерната пигментация, да я подготвят за всички активни продукти, които можем да сложим и които подготвят за някои козметично процедури, които сме решили да си правим. Естествено, когато дойде пролетта, трябва да се сменят кремовете. Ние, дерматолозите,  вече ставаме досадни, повтаряйки че още с първото слънце трябва да се сложи фотозащита, но това е самата истина. Особено за възрастта 50 – 55+, или бременните жени, жените на хормонална терапия, защото точно те са с най-голяма склонност да развият кафяви петна по лицето. Още повече, това важи когато се сменя географската ширина. Напоследък светът става все по-малък, всички пътуват много и когато отиваме например в Испания, да оставим Малдивите или други места, там слънчевото излъчване е съвсем различно, различно от това, с  което нашата кожа е свикнала. И тогава ни трябва наистина фактор 50+, който да ни предпази. Иначе, що се отнася до пролетта, можем да сме и с фактор 20-30. Всеки, според типа кожа и възрастта, трябва да се консултира със своя дерматолог. И да си направи един примерен режим за пролетта. Какво още бих казала, естествено анти-ейдж процедурите не си отиват с настъпването на пролетта, но те трябва да бъдат съобразени със слънцето. Тежките пилинги от типа на лазарния, се изключват. За сметка на това се заменят от процедури, които са повече за освежаване на лицето – мезотерапия, гуна терапия, това е индивидуално, зависи от дерматолога, който отговаря за вас и познава кожата ви. Освен фотозащитата, добре е подхранващите кремове да станат малко по-леки, добре е да се съобразят измивните средства, в зависимост дали кожата е мазна или суха. Кой знае защо, когато в България попитам пациентите си какво правят, те ми дават два неправилни отговора: първият е, че се мият само с вода. Това не е правилният вариант. Водата не е достатъчна да почисти от цялото замърсяване, на което сме подложени през деня. Или да ни почисти от по-силен грим. Втората грешка е „аз използвам бебешки сапуни или бебешка козметика“. Защо? Вие не сте бебета. Бебешката козметика се разработва за бебета, тяхната кожа е изградена по друг начин. При бебетата няма изградена добре защитна мантия. Но иначе те не са толкова склонни към алергични реакции колкото възрастните, които са живяли повече, били са в допир с повече алергени и съответно там контактната алергия е много по-силно изразена. Изискванията са коренно различни. И в двата случая трябва да хидратираме, но при възрастово променената кожа се иска много повече омазняване, корекция с хиалуронова киселина, с много други активни съставки, предназначени да освежат кожата, да й предадат по-младежки вид.

Макар да работите и естетическа дерматология, Вие нееднократно подчертавате, че сте класически дерматолог и обичате да заявявате, че дерматологията е „майката на медицината“, че дерматологията е библията, по която четем всички болести.
– Не съм само аз, така казват го всички дерматолози. Просто първо се виждат помените по кожата. На практика ние имаме привилегията да виждаме тези промени от самото начало. Винаги когато дойде пациент при мен и започне да обяснява, казвам: нека първо видя обрива по кожата и след това ще питам. При нас е в обратен ред, за разлика от кардиолога, гастроентеролога напр., които първо изслушват оплакванията, за да могат да си назначават изследванията, ние първо виждаме обрива и започваме тогава да питаме.Тоест, имаме голямото предимство да видим измененията, които в останалите специалности няма как да се случи.

– С какво кожата продължава да ни изненадва? През последните десет години има вълна от открития, които като че ли се превръщат в нови предизвикателства за дерматолозите?
– Да започнем с ключовите моменти. Те не са само в дерматологията, те са цялостно в медицината.Това е настъпването на биологичните средства, които изведнъж започнаха да решават проблеми при болести, при които бяхме доста безпомощни. На първо място, те дойдоха при псориазиса. Тежкият псориазис вече може да се контролира много успешно с биологичните средства. Здравната каса разрешава няколко от тях и  с тези средства се контролира и псориатичният артрит. Но сега се включват в атопичния дерматит, гнойният хидраденит, който е едно много голямо, трудно за лечение предизвикателство в дерматологията. Техният ефект очакваме още при уртикарията, естествено при различните туморни процеси. Така че, това е голямата революция.
Ако тябва да отбележим,  първи бяха антибиотиците, втори – кортикостеоридите, днес идват биологичните средства  в почти във всяка област на медицината.
Нещо по-специфично, само в нашата черга, което мен лично ми носи чисто професионално удволетворение, е лечението на детските хемангиоми. Това са тези червени съдови тумори, които се появяват малко след раждането, започват да нарастват бързо, след това имат обратно развитие. Проблемът е, когато те са на опасни места – около устата, носа очите, гениталиите. В тези случаи доскоро ние трябваше да се борим с едни тежки малоформации, естетични дефекти и не само че можеше да се загуби око, ухо, много беше трудно да се справим. Сега, за щастие, нещата са много по-различни, появи се препарат, който действа още в ранната фаза. И макар че всички често упрекват Здравната каса, аз ще кажа нещо похвално за нея, тя се включи почти веднага и лечението се прилага за децата между петата седмица и петия месец лечението изцяло се покрива от касата. Перфектна ситуация за нас, които работим.
Ако трябва да кажем нещо глобално, което влияе на промените в дерматологията, това е замърсяването. Глобалното замърсяване е тема, която се разглежда от всички ъгли, но като че ли най-малко от гледна точка на дерматологията, а там нещата са много важни. Защото кожата е нашата външна обвивка и тя на практика понася цялото замърсяване около нас. И вече започват едни изследвания за това, как замърсяването променя нашата кожа и променя нашата реактивност, как променя нашия микробиом. Микробиомът- това са всичките микроорганизми, с които  ние сме покрити. Изключително интересна тема, върху която се работи в момента страшно много, защото се оказа, че кожата не е това, което беше. Тя се помени, защото светът около нас се промени и няма начин да не реагира – кожата ни пази, тя е нашата защита.

– А какво представлявляват антибактериалните пептиди?
– Антибактериалните пептиди са само едно от многото открития. Това означава, че нашата кожа има механизъм, по който сама да се защитава от микроорганизмите, които ни заобикалят и от микроорганизмите, които ние носим, но по една или друга причина стават агресори и се опитват да завладеят по-голямо пространство от нея. Така че, антибактериалните пептиди са оръжието, което ни е дала природата. И на практика, ние се опитваме да им помогнем и отвън, опитваме се да създадем вещества, които са подобни на тях, така че допълнително те да ни помогнат. Но и тук нещата са много в началото. Има да се работи. Защото проблемът е в равновесието – представете си го като една детска люлка, която трябва точно да се уравновеси за да се постигне точно този микробиом, който е за конкретния човек. Той е уникален за всеки, не случайно учените прогнозират, че пръстовите отпечатъци ще останат в миналото и микробиомът ще се този, по който ще бъдем разпознавани. Но нещата не са прости, картината на микробиома се променя – ако човек се разболее от захарен диабет например, едни микроорганизми дават превес, други намаляват. Така сме създадени, кожата има страшно много различни функции и не са лесни за изучаване. Непрекъснато получаваме нови данни от науката, като жалони-краят обаче не се вижда.

Ако се върнем към пролетните тревоги,  свързани с алергиите, от какво да се предпазваме – казахме за слънцето, но примерно-пролетното почистване на къщата, с какво може неприятно да ни изненада ?
– С много неща. Във връзка с по-агресивните препарати, които използваме. Всички смятат, че когато сложат ръкавици, проблемът е решен. На практика не е точно така, защото би трябвало на всеки 15 – 20 минути – знам, че звучи ужасно за домакинята, но трябватя да махне  ръкавиците от ръцете си, да се намаже с бариерен крем, да си даде малко почивка. Защото колкото и да са перфектни ръкавиците, в тях влиза вода, с водата влиза препаратът, с който чистим. И на практика ние създаваме перфектни условия този препарат да е в много тесен контакт с кожата ин. Тоест, получава се оклузия и ако този препарат седи в тази близост с кожата ни 2-3 – 5 часа  докато чистим, той е в голяма концентрация. На всичкото отгоре кожата е в ситуация на парников ефект, т.е.  допълнително създаваме много подходящи условия препаратът да проникне и да ни алергизира. Много внимателно трябва  да се избират ръкавиците. Най-доброто е отвън да са гумени, но вътрепамучни, макар че те са по-неудобни. Ако трябва да дам съвет за чистенето, от дерматологична гледна точка, мога да кажа нека чистенето да не е в един ден, а да се разпредели всеки ден по малко.

– Какъв необятен космос е науката, с която се занимавате. Изследвайки нови и нови пространства от тази наука, имате ли свой отговор на въпроса кой е добрият лекар?
– Хубав въпрос. Във времето на толкова напредналите технологии, като че ли добрият лекар се връща в първоначална позиция. Тоест,  добрият лекар е този, който изслушва. Този, който е съпричастен към това, което пациентът му разказва и разбира се, добре подготвеният лекар. Всъщност, се връщаме към корените. Към това, което Хипократ е казал: Ако болният се съюзи с мен, ние сме двама срещу болестта. Ако болният се съюзи с болестта, те са двама срещу мен“. Ако го перефразираме по отношение на добрия лекар: Добрият лекар е този, който полага всички усилия да направи пациента свой съюзник. Да накара пациента да му повярва и разбира се, да му предложи най-доброто лечение.
Аз поне се опитвам с моите пациенти да говоря повече. За да мога да разбера какви са техните очаквания. Има пациенти, които предпочитат да не използват силно средство, предпочитат да живеят с болестта бавно, внимавайки за всичко – за хранителния си режим, за емолиентите, които слагат. Има други, които искат всичко да бъде решено изведнъж. Независимо от страничните въздействия, които естествено всяко силно лекарство има.Така че, гледам с всеки пациент да подготвим индивидуален терапевтичен план, който да съответства на неговото виждане за лечението и мисля, че в това се крие разковничето на доброто взаимодействие между пациент и лекар.

– Какво Ви предстои в творчески план?
– Какво ли не. На първо място Лятното училище по дерматоалергология. Ние, Дерматологическото дружество, от 10 години правим голямата кампания за превенция на кожните алергии и решихме десетгодишнината да ознаменуваме не както досега, само с един малък симпозиум, който събира дерматоалерголозите, решихме да направим Лятно училище,  насочено специално към младите колеги в професията, за да им покажем докъде сме стигнали, как се е развила дермато-алергорогията и какво се очертава в бъдещето й развитие. Надявам се да бъде много интересно. Ще се случи в средата на юли в Пловдив, европейската ни столица на културата, а това много подхожда на нашето виждане за нещата. Това е голямата ми задача заедно с Българското дерматологично дружество.http://www.skin-allergy.org/
Предстоят ми  и сложни дерматологични лекции. Големите изпитания са на Световния конгрес през юни в Милано, където имам лекция за татуировките и усложненията, които те правят и на Европейската академия по дерматология през октомври в Мадрид, посветена на един от вариантите на псориазиса. На тези форуми е съвсем различна състезателната права. Преценяват те международни светила. И получаваш оценки от международна публика.
– Надявам отново да ни разкажете за всички новости и успех.

Коментари

comments