„ТАКА ПРАВЯТ ВСИЧКИ“ – МОЦАРТ! ОПЕРА ПЛОВДИВ ГОСТУВА В МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР – СОФИЯ

0
91

Опера Пловдив продължава поредицата от гастроли под мотото „Пловдив 2019 гостува в София” с представянето на едни от най-мащабните продукции в афиша на трупата. След фурора на „Катерина Измайлова“ на сцената на Народен театър, е ред на комичната опера „Така правят всички” от Моцарт, която ще гостува на 12-ти  март на сцената на Музикален  театър – София. Едно от най-известните заглавия от творчеството на Моцарт се поставя от диригента Лучано Ди Мартино, театралния режисьор Елена Панайотова, художника Николина Костова – Богданова и хореографа Татяна Соколова. Съвременният подход на екипа е с поклон към Моцартовата музика и епоха, но с намигване към днешния ден.

„Така правят всички“ е последната от трите опери, резултат от плодотворното сътрудничество между Волфганг Амадеус Моцарт и либретиста Лоренцо да Понте. Както и при „Сватбата на Фигаро“ и „Дон Жуан“, намеренията на Моцарт и Да Понте за това произведение, са да издигнат комичната опера на съвсем друго ниво. Музиката на операта е наситена с толкова красота, грация, задушевност и непосредственост, че може спокойно да се причисли към най-ценното от всичко, създадено от гениалния майстор.

Либретото „Така правят всички (жени), или Школа за влюбени” е написано по истинска случка, която станала сред придворните и вдигнала доста шум със скандалния си характер във Виена. Операта е история за двама млади войници, които, убедени, че жените, които обожават, няма никога да им изневерят, приемат опасен облог. След като излъгват, че заминават на война, и двамата се връщат дегизирани и всеки се опитва да прелъсти любимата на приятеля си. Ако в началото двете млади жени устояват на чара на двамата „чужденци“, накрая те се влюбват в тях. Чак в края на операта войниците разкриват истинската си самоличност и четиримата герои вземат решение, което навярно ще промени живота им.  „И в цялата тази въртележка от емоции и характери подвластни на непрестанна промяна, всички разбират, че любовта движи света и за да я опазят е важно да помнят изменчивата си човешка природа и да прощават несъвършенствата си. Единственият враг на любовта е съмнението, което би разрушило основата на живота”, коментира Елена Панайотова.

Ролите са поверени на Светлана Иванова, Цветелина Коцева, Свилен Николов, Марк Фаулър, Благовеста Костадинова и Евгений Арабаджиев. На сцената певците изпълняват сложни (и забавни!) актьорски задачи, поставени им от Елена Панайотова, която е позната с новаторски спектакли като „Домът на Бернарда Алба” в работилница Сфумато, „Сестри Палавееви” в Пловдивския театър, „Женитба” в Театър София. Хормайстор е Драгомир Йосифов, а първа цигулка на оркестъра е Виеслав Новак.

 

БИЛЕТИ – На касата на Музикален театър и онлайн на https://musictheatre.bg/programa/

Коментари

comments