СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ВСИЧКИ. 39 ГОДИНИ НА „МИНУТА Е МНОГО“

0
2194

Телевизионната игра „Минута е много“ е:

– Най-дълго просъществувалата телевизионна игра в националния ефир, създадена по оригинална концепция;

– излъчени са 756 броя;

– предаването, в което се  задаваха най-много въпроси;

– надпреварата във всеки брой, в която участваха със свои загадки най-много зрители;

– състезанието, в което се раздаваха най-много и най-разнообразни награди;

– единственото българско предаване със свой клуб, съставен от трикратните и годишните победители;

– носител е на множество престижни отличия;

– издадени са шест книги със задавани въпроси;

– в представителното проучване на МБМД за най-харесвано предаване в 50-годишната история на Българската национална телевизия „Минута е много” е класирано на трето място, след „Всяка неделя” и „Панорама”.

 

СЪСТЕЗАНИЕТО, КОЕТО НИ НАУЧИ ДА СЕ БОРИМ ЗА ЗНАНИЕТО

Разказва проф. Лилия РАЙЧЕВА, създател на ТВ състезание „Минута е много”

В годината на шестдесетилетието на първата телевизия в нашата  страна – Българската национална телевизия, състезанието „Минута е много“ навършва 39 години от първото си ефирно излъчване на 22 февруари 1980 г. в ръководеното от Стефан Тодоров „Студио Младост“. Пръв редактор беше Даниела Жукова. Много активно помагаха Евгени Петров и Борис Спиридонов. Повече от трийсет години то е любима телевизионна игра на няколко поколения българи. В него се срещат интелигентни и любознателни участници от различни възрасти. Побеждават най-знаещите. Но в предаването се надпреварват всички – състезателите, гостите в студиото, телевизионните зрители.

До стотния си брой състезанието се излъчва през седмица в рамките на Студио “Младост” в петък вечер по Втора програма и в събота на обяд – по  Първа. Още от първите си излъчвания предаването започва в точно определен час, за да улесни публиката си. То се реализира от постоянен екип, защото и най-хубавата идея може да пропадне, ако няма синхрона на един сплотен колектив. С времето началният час претърпя много промени, но зрителите винаги го намират в програмата. За времето на съществуването му много от реализаторските екипи на БНТ преминаха през студиото на “Минута е много”…

Актьорът Петър Вучков е неизменният водещ от началото на предаването, който органично се вплита в неговата структура, заедно с репликите на човечето (“Браво”, “Грешка”, “Ами сега?” и “Няма време!”), въпросите с повишена трудност и загадките на зрителите. Към неговия ентусиазъм и отговорност по-късно се присъединява младият и талантлив актьор Стефан Спасов. Двамата се превръщат в чудесен тандем. Тяхната екранна изява е силно подкрепена зад кадър от ентусиазиран  професионален колектив. За интересните въпроси и точните отговори, които са гръбнакът на предаването, се грижат Михаил Висонов, Нина Бенева и Емилия Скарлатова –  дългогодишни телевизионни редактори със собствена творческа биография. През техните зорки очи минават и многобройните писма на зрителите. През далечната 1980 г., когато предаването стартира, на режисьорския пулт самоотвержено работи Добри Тодоров. След няколко прекъсвания той работи и в последните години на съществуването му. Негова сърцата асистентка бе Диана Гарова – тя работи и със състезателите, обработва електронната поща, следи за наградите и за куп други организационни неща. През всичките повече от трийсет години на състезанието асистент-художникът Юлиан Сухаченски бе неотлъчно в екипа – той подреждаше декора, предлагаше и изработваше старателно много от детайлите в него. Много, много са операторите, създавали визията на състезанието. Пламен Димитров се грижеше за софтуера, а Евгени Богданов шлифоваше материала в дълги часове монтаж. Прецизните Татяна Матеева и Спаска Христова бдяха финансовата и стопанска част на предаването да са изправни. Изключителна енергия, иновативност и сърцатост положиха  двете, без време отишли си от този свят, продуцентки Надежда Кехайова и Нели Лилова.

Нормално е състезателите да са главните действащи лица в предаването – тяхната подготовка и ентусиазъм допринасят  много за уникалния формат на играта. На много места из страната спонтанно възникват фен-клубове на състезанието, организирани от неговите най-запалени участници. Те са и много чести и активни гости в студиото, където никога не се е чувствала нуждата от клакирането на платена публика. Уви, за всичките десетилетия на съществуването си за предаването никога не е бил отреждан финансов награден фонд, съответстващ на неговата идея и на възможностите на неговите състезатели. С времето “Минута е много” се утвърди като играта, в която печели начетеността, съобразителността и бързата реакция. За участниците знанията, а не късметът са водещият фактор за победата. Затова няма игра в родния телевизионен пейзаж, в която “минутковците” да не печелят призови места. И макар и да не се обещаваха големи печалби, всъщност, в “Минута е много” се раздаваха най-много и най-разнообразни парични и предметни награди (книги, дискове, произведения на изкуството, пътувания в страната и чужбина) сред всички познавателни състезания – и на състезателите, и на гостите в студиото, и на телевизионните зрители.

Стотици въпроси от различни области на познанието, зрителски загадки, логически задачи, въпроси с повишена трудност са публикувани в шест книги. Всичките тези общи,  екипни усилия бяха насочени към създаването на една хубава, интересна игра, в която има „за всекиго по нещо“. Във времето две са предаванията, които се роиха от „Минута е много“ – „Няма време“ /то започна през 1985 г.  и от него се  излъчиха 67 броя). Тогава на Петър Вучков асистираше Румяна Тонева. От старта (през 2007 г.) на новото Радио “София” – една от станциите на Българското национално радио, всяка седмица водещите на “Минута е много” задаваха в продължение на пет години по три въпроса за българската столица в предаването “За един час в неделя”.

В работата си целият екип бе окрилен от обичта на зрителите към състезанието. Тяхната вярност и съпричастност помогнаха хубавата идея да устои на трудностите  и да не се комерсиализира, въпреки изкушенията. Голяма чест е за всички, работили за телевизионното състезание „Минута е много“, че са създали продукт, който е част от 60-годишната историяа на Българската национална телевизия. „Минута е много“ приключи без да му се даде шанс да се сбогува със своите почитатели – без обяснения – нито за екипа, нито за зрителите.

Благодаря на всички, които през годините работеха за “Минута е много”! Благодаря на всички, които участваха и обичаха състезанието!

 

 

 

Коментари

comments