РУСИЯ: ПОВЕЧЕ ДЕЦА, ПО-МАЛКО ДАНЪЦИ, СВРЪХЗВУКОВИ РАКЕТИ

0
1902

Годишно обръщение на руския президент Владимир Путин към Федералното събрание

Президентът Владимир Путин изтегли обръщението си към Федералното събрание с близо месец по-рано. Някои зли езици твърдят, че той се опитва да задържи падащия си рейтинг. Други зли смятат, че той не иска  да приближава обръщението си до две деликатни дати – годишнината от присъединяването на Крим и президентските избори в Украйна на 31 март. Така или иначе, Путин пак закъсня за срещата си с депутатите. Този път само  с 6 минути. Това е почти традиция. Явно кремълските коридори са се удължили. Годишното обръщение, големите пресконференции и  преките телефонни линии с планираните въпроси обаче дават все по-малък ефект. Натрупват се очаквания, а обещанията вече не са така убедителни. И годишното обръщение на президента към Федералното събрание не вдъхна много оптимизъм за намеренията на властта да мери скоростта на новите ракети със скоростта на социалните реформи.

За една година рейтингът на президента Владимир Путин е паднал от 66 % на 56 %. Според социологическите проучвания, вече над 50  % от руснаците смятат, че президентът е виновен за проблемите в страната. И ако в предишния период, когато президент бе Дмитрий Медведев, той обираше негативния вот, а премиерът Владимир Путин беше добрият цар, сега няма накъде  да се отстъпва. Особено след бурното недоволство от пенсионната реформа. Удължаването на пенсионната възраст при невисоката  продължителност на живота, както и висока травматичност, взривиха привидното търпение.  Връщането на топката назад обаче дърпа назад и икономиката, защото федерацията изпитва сериозни демографски проблеми, които в обръщението си пред депутатите от Федералното събрание  президентът Путин обясни с последствията от Втората световна война. Средната продължителнот на живота при мъжете съвпада с пенсионната възраст – 63 години.

За разлика от миналата година, когато Владимир Путин акцентира в посланието си върху новите оръжия и външните заплахи, този път той  постави фокуса върху вътрешните заплахи. Главните тревоги са недоволството и песимизмът. Колкото и да си дават кураж в Кремъл, санкциите  започват да мъчат руската икономика.  Необходим ни е ръст от 30 %, посочи Путин, без да обясни откъде може да дойде такъв растеж. И въпреки че мнозинството руснаци демонстрират, че го харесват, все пак половината от тях са готови  да протестират. Това вътрешно противоречие ще продължава да дърпа везните на другата страна. Властта вижда как грамчетата отлитат.

Затова и Владимир Путин обеща, че гражданите ще почувстват промяната към по-добро още през тази година. Повече деца, по-малко данъци, обясни Путин намеренията  на властите да увеличат доплащанията за многодетните семейства. Под чертата на бедността сега живеят 19 милиона души, посочи руският президент, но  през 2000-та те са били 40 милиона. Пенсиите са вдигнати, но доплащанията са спрени и хората се чувстват измамени. Несправедливостта трябва да бъде отстранена незабавно, нареди Путин, като се разпореди чиновниците и социалните работници да се усмихват повече и да бъдат вежливи. Този многовековен руски проблем е като кост в гърлото на всяка власт, почти редом с пиянството или по-точно запоите. Като проблем бяха отбелязани битовите отпадъци и отпадъчният проблем на властта – държавния рекет към бизнеса. Задържат бизнесмени, държат ги без разпит, съсипват им бизнеса. Как човек да не се откупи, беше подтекстът. Супероръжията ще бъдат в помощ и на гражданската сфера поясни Владимир Путин, а те ще пазят Русия като независима и суверенна държава. „Без тези две понятия тя не може да бъде държава“, подчерта рускят президент. „Някои могат, ние –не“. Ние имаме лазерни комплекси „Пересвет“, авиационни комплекси  със свръхзвукови ракети „Кинжал“, свръхзвукови ракети „Циркон“ с радиус до 1000 километра, свръхточни и свръхзвукови ракети „Калибър“, подхвана президентът Путин любимата си тема. „И всичко  това не е усилие на вятъра, защото и САЩ не си губят времето“, отбеляза руският президент в годишното си обръщение до Федералното събрание. „Във Вашингтон първо да изчислят скоростта на нашите ракети, после да вземат решения“, посочи Владимир Путин. Ракетите, които САЩ планират да разположат в Полша и Румъния, могат да достигат до руска територия за 10-12 минути. Заради излизането на САЩ от Договора за ракетите с малък и среден радиусп на действие, Путин напомни, че новите руски ракети могат да  стигат и до центровете, „където се вземат решения“. Кремъл планира през близките 2 – 3 години да изкара на въоръжение  седем многоцелеви подводници и 5 кораби за далечно плаване, както и до 2027 г. да бъдат произведени още 16 кораби за патрулиране в международни води.

Все пак Русия е за мир и дружба със САЩ, ако те се откажат от конфронтацията и се разделят с илюзиите за глобално военно превъзходство. Руският президент обеща на руснаците достъпен високоскоростен интернет, а на туристите  – облекчен визов режим.

Валери ТОДОРОВ

Коментари

comments