ВЪЛШЕБЕН ПЪТЕВОДИТЕЛ В НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ открива нови възможности за общуване чрез изкуството

0
1124

На фона на отегчението от зимата, мръсния въздух в столицата, политическите напрежения и недоволства от всякакъв характер се оказва, че има и острови за щастливи хора. Националната галерия в София  предлага едно такова място–вълшебен квадрат, в който  да  се потопиш заедно със цялото си семейство в света на идкуството, да си припомниш или научиш много любопитни неща за художници и епохи и заедно с децата си да възстановиш хармонията си със света. Най-важното-да превърнеш връзките с най-близките си хора в нещо повече от ежедневие. Защото  когато в семейния речник се появят думички като „алегория“, „реката на Кристо“, Захари Зограф и балерините на Дега, имате си със сигурност свой остров за оцеляване.


Едно време неделята през зимата за мен също беше щастливо време. В къщи, на „Цар Симеон“, се чистеше и готвеше, а мен и дядо ми отпращаха на разходка в снега. И ние се отправяхме към залите на Двореца. Зала подир зала, под ботушките уютно пропуква паркета, а в главата ми и днес изплуват картините, пред които на-много сме стояли: Илия Петров, Иван Ненов, Дечко Узунов..Обаче най-вече си спомням топлата дядова ръка…

 

Семейният пътеводител „Вълшебен квадрат“ предлага именно това преживяване.
Дава възможност за запознаване по атрактивен начин с 15 избрани произведения от постоянната колекция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразително изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка.

Всъщност, пътеводителят представлява 15 картички с картини и кратки текстове, съдържащи остновното плюс пояснения на термини и значения. Представям си колко въображение и труд е вложен в това креативно издание, което си е поставило за цел хем да запознае с художника, хем да обясни сложни думи, свързани с изобразителното изкуство така, че да се разберат от малки деца, хем да свърже художника с времето и епохата.Така от малък научаваш какво е например зограф на български, коя е самоковската школа, какво е академия, импресионизъм, модерен град, балет и пр. И всичко това  се случва под формата на игра (дали кандидатите за богатство в телевизионната игра да не изкарат предварително и задължително един курс в галерията, че да не ни мъчат пред екрана).

 Прекрасните млади момичета, които превръщат разходката в спектакъл, са Яна Братанова, Сиана Минева, те са и съставители на проекта. Забележително е как печелят публиката. И децата, и недоверчивите юноши, и възрастните.


Имаме и посетител на три месеца. Щастлива е майката заедно с трите си деца.Щастливи са двете порасли момчета край нея с такава майка.

Няма как да забравиш Дега по този начин.


Нито какво е скулптура и алегория.

Или кой е Кристо. И какво е опаковал.

С това креативно издание всеки член от семейството може да се превърне в екскурзовод и музеен педагог. Ще придобиете нови знания и техники Ще придобиете нови техники за наблюдение, на задаване на въпроси и анализиране, които ще ви бъдат полезни в който и музей оттук нататък да се намирате по света.
Едновременно с това ще получите прекрасно преживяване с децата или с приятели, ще постигнете друго ниво на близост и съпричастие.


Пък кой знае, някой може и художник да стане, или да създаде истински вълшебен квадрат. Не пропускайте да поживеете в света на въображението.


Национална галерия / издател
Яна Братанова, Сиана Минева / съставители
Любомир Ковачев, Борислав Чернев,
Иво Хаджимишев / фотографи
Мария Вълкова / графичен дизайн
J-Point Group / печат
С финансовата подкрепа на America for Bulgaria
Отдел „Образователни програми“ предлага също на посетителите визити, обиколки, креативни ателиета и прожекции.
://nationalgallery.bg/bg/studies/

Коментари

comments