КНИГИ ЗА СМРАЧЕНИ ДНИ И ДЪЛГИ ЗИМНИ НОЩИ

0
1162

Само днес 40% намаление на всички заглавия  в книжарниците на Колибри

Колибри са ни подбрали заглавия, които да допълнят атмосферата на предпразичните и празнични дни с вълнуващи преживявания. Какво по-хубаво от това, след поредица шумни сбирки и купони да се отделиш в някое топло кътче с книга в ръка и потънеш в заплетените сюжети на вълнуващи четива, поведен от умели разказвачи по следите на  убиеца и в търсене на отговорите на заплетени загадки..

„Така започва злото“ е поредният бляскав роман на испанския писател Хавиер Мариас, един от най-големите живи автори на Стария континент. За него бостънският „Глоуб“ пише:
„Най-нюансираният и надарен писател на съвременната испанска литература“.

Неслучайно книгите на Хавиер Мариас са преведени на 35 езика в цял свят.  Романът му „За мен спомни си в утрешната битка“ е отличен с наградата „Фастенрат“ на Испанската кралска академия, наградата на Венесуела за испаноезична проза „Ромуло Галиегос“, френската „Фемина” за чуждестранна литература, италианската „Мондело“ и др. През 2017 г. „Колибри” издаде „Сантименталният мъж” – мъдра и опияняваща книга, която разкрива любовната мъка, както ариите – болката на разбитите сърца. Хавиер Мариас е преподавал испанска литература и теория на превода в Оксфордския университет и теория на превода в университета „Комплутенсе“ в Мадрид. От 2006 г. е член на Испанската кралска академия.

„Така започва злото“   разказва историята на младия Хуан де Вере, който е натоварен с необичайна мисия – да следи дългогодишен приятел на своя шеф, ексцентричния филмов режисьор Едуардо Муриел, и да разбули мистериозното му минало. Надхвърляйки поръчението, мъжът шпионира дори семейството на самия Муриел, по-специално неговата жена Беатрис, грубо отблъсквана и оскърбявана от съпруга си поради загадъчни причини. Хуан е въвлечен в разкрития и преживявания, незаличимо белязали живота му. Тяхна сцена е Мадрид през 1980 г., вихрено отдаден на придобитата от едва пет години свобода след омразната франкистка диктатура. Преплитайки колективното и индивидуалното, Хавиер Мариас изследва парадоксални страни на човешкото поведение и създава ситуации, в които е трудно да се даде еднозначна морална оценка. Кое е по-голямото зло – да разкажем или да премълчим, да накажем или да простим, да търсим справедливост на всяка цена или да забравим; да признаем лъжата или да поддържаме измамата докрай? Всеки ще потърси отговорите в себе си, след като е прочел този ерудиран, осеян с философски прозрения и подправен с тънък хумор роман.

 „Аленото евангелие“
ПИНХЕД СЕ ЗАВРЪЩА И НАСТАВА АД…

В продължение на трийсет години Свещеникът от ада, по-добре познат ни с прозвището си Пинхед, е един от най-прочутите и разпознаваеми образи в пантеона на хорър романите. Носителят на поредица награди Клайв Баркър, превърнал се в литературна легенда, го връща с финалната глава на повествованието си, започнато с „Обречени на ада“, и окончателно затваря кръга на митарствата на ценобита.

Многострадалният детектив Хари Д’Амур („Последната илюзия“, „Евървил“), разследващ всевъзможни свръхестествени явления, вълшебства и злонамерени сили от отвъдното, от години се бори с личните си демони. Когато се натъква на изкусно изработена кутийка-пъзел, която отваря пътя към ада, преносните демони са заменени с истински и той се оказва въвлечен в ужасяваща игра на котка и мишка – кървава, плашеща и удивително сложна.

Всичко това – в „Аленото евангелие“, дългоочакваният хорър епос, разказан от безспорния майстор на жанра.

Клайв Баркър
Клайв Баркър е британски писател, филмов режисьор, сценарист, продуцент, актьор и художник. Когато дебютната му книга – сборникът с разкази и новели, който държите в ръцете си – е публикувана в Щатите, Стивън Кинг казва: „Видях бъдещето на ужаса… и то се казва Клайв Баркър.“ Днес шестте тома на „Кървави книги“ са издадени в над 40 държави, а Баркър е един от водещите съвременни писатели в жанровете хорър и фентъзи. Много от произведенията му (сред тях и разказите в този сборник) са екранизирани, а филми като „Хелрейзър“, „Кендимен“ и „Среднощният влак за месо“ превръщат автора в световна хорър икона.

И като допълнение от същия автор:

„Кървави книги”, том 6
В шестия и последен том от поредицата „Кървави книги“ са представени пет нови истории от света на мрака.

„Последната илюзия“ – Ню Йорк е показал на Хари ужаси, които биха стигнали за цял един живот. Той си мисли, че е видял най-лошото. И тогава в живота му се появява красива вдовица, чиито съпруг не иска да умира, а по петите го гони целият Ад. Внезапно Хари се изправя пред сили, които могат да покажат на Манхатан какво е истинска поквара.

Прозата на Баркър спуска читателя в дълбините на собственото му подсъзнание, за да го удави в потрес и ирония, бичуваща недъзите на съвременната действителност. Том 6 на „Кървави книги“ (превод: Васил Велчев, 224 стр., цена: 14 лв.) предлага пет нови истории от света на мрака. В „Последната илюзия“ Ню Йорк е показал на Хари ужаси, които биха стигнали за цял един живот. Но когато си мисли, че е видял най-лошото, в живота му се появява красива вдовица, чийто съпруг не иска да умира, а по петите го гони целият Ад. „Животът на смъртта“ разкрива Разложението и Покварата в цялото им великолепие, скрити в криптата на запусната църква. Но подобно обаяние може да се окаже заразно. Героите на „Те заплатиха с кръв“ са извършили престъпление, в което никой не може да ги обвини. (Но съществуват и други съдии, и други наказания.) „Здрач зад кулите“ ни среща с Балард, идеалния шпионин. Мъж с куража на звяр. Или може би е обратното? А „На улица „Йерусалим“ след края идва ново начало: разходка по магистралата на мъртвите…

И, малко разтоварване от ужасите с четиво за неизлечими романтици:

 В „Неизлечимият романтик“ (2018) Франк Талис ни предлага 12 изключителни истории на свои пациенти в буквалния смисъл на думата луди от любов: жена, която нищо на света не може да убеди, че зъболекарят й не е тайно влюбен в нея; вдовица, посещавана от духа на мъртвия си съпруг; нощен пазач, обладан от похотлив демон… Любовта не подбира. Всеки търси любов, всеки се влюбва, всеки може да изгуби любовта си и всеки знае нещо за лудата любов. Но когато границата между нормалното и анормалното е премината, навлизаме в минното поле на истински обсебващата любов, която е нещо опасно и разрушително. Облягайки се на последните научни изследвания в областта на биологичните и психологическите механизми на емоционалното привличане и влюбването, Талис ни въвежда с дълбока симпатия в света на болезнено влюбените и ни показва какво става, когато „любовта се обърка“.

Иън Макюън: „Болката и разрушителната сила на обсебващата любов приемат многобройни смайващи форми. В този великолепен труд Франк Талис ни води в самото сърце на любовта. Блестяща, омагьосваща книга.“

Франк Талис (р. 1958 г.) е английски писател и клиничен психолог. Преподавал е психология и невронауки в Кинг’с Колидж в Лондон. Автор е на повече от 30 научни публикации и на 4 научно-популярни труда от областта на психологията: „Да променим ума“, „Скритият ум“, „Болни от любов“ и „Неизлечимият романтик“ – както и на поредица от криминални романи с главен герой детективът-психоаналитик Макс Либерман.

Коментари

comments