ЕДНА ЗВЕЗДА НА 80. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ЛИВ УЛМАН!

0
1199

На 16 декември в кино „Одеон” се състоя специална празнична прожекция на филма на ГеоргиТошев: „Лив Улман. Къщата на спомените“. На тази дата звезданата норвежака актриса, музата на Бергман, навърши 80 години. Събитието беше своеобразен символичен поклон пред нейния талант.

Филмът имаше своята премиера на тазгодишния кино-литературен фестивал Cinelibi  в рамките на панорамата, с която се отбеляза 100 годишнината на Бргман. Но извън този контекст, самостоятелно прожектиран, той сякаш получи ново, същностно звучене. Защото това е колкото филм за връзката Бергман- Улман, толкова е и самостоен разказ за силата на актьорския талант, силата на актьора-творец да намери и да бъде себе си въпреки мощната сянка на режисьор, с мащабите на Бергман. Лив Улман намира точните думи да обясни този процес на самосъхраняване и самооценка. Тя умее да изразява себе си, не случайно пише добре.

„Живея, радвам се, тъгувам и непрестанно се боря да порасна. Но всеки ден все с нещо докосвам и отново чувам гласа на младото момиче в мен. Което отказва да умре“
И действително, гледайки филма, забрявяш нейната възраст. Виждаш едни изумителни очи, с цвета и дълбочината на северните фиорди, през които сегашната Лив става отново на 25. Те и преди и сега по един и същи начин проникват в теб като съумяват да пресъздадат всяки трепет на душата и всяка неизречена мисъл.
Разбира се, че филмът е разказ колото за Лив, толкова и за Бергман. Той я е открил и в известен смиъл създал, но тя  не е просто отражение, а се превръща в творческо вдъхновение. Просто са се намерили. Не случано той и поверява да довършва проектите му.


Пред камерата няма поза, няма престореност.
В този документално-изчистен стил е великолепната работа на Георги Тошев и на оператора Румен Василев. Георги Тошев не само е първият журналист, допуснат в личното пространство на голямата актриса, в скромната й стая, край масата, на която пише, до леглото, от което Бергман отправил взор през прозореца към брега навън казал- това е Форьо, това е мястото. Като умел журналист Тошев успява да се възползва от интимната атмосфера и дискретно да просвири всички невидими струни, скътани дълбоко в душата на актрисата. Намерил е верния ключ за тях, който всъщност е скрит именно там-в магията на мястото. Суровият скалист бряг не търпи фалш. А Румен Василев пресъздава в образи сякаш музиката на каменния бряг, сиво-синкавото оловно небе.

Мястото и природата свързват Бергман и Лив. По-точно усещането за място и природа. Форьо е някакво олицетворение на отношението към света, който Бергман изследва и създава. Светът, който Лив носи в себе си и който предполага оголени душевни състояния. Защото създава едноременно чувство за изолираност, дистанция, усещане за остров и отдалеченост от другите, но и стремеж за вникване, прозрение, съкровеност. Георги Тошев дискретно съумява да разчете и вникне в биографията на тази свързаност на душите, създала творческия тандем Лив-Бергман. Научаваме, че Бергман всъщност никога не е показвал как да се играе. Не е налагал своето. Просто поставял рамката, създавал е „мястото“, като останалото е било въпрос на намиране на връзка с него.

„Искам да се събуждам още с усмивка“, казва  Лив Улман, овладявайки безпомощността, обхващаща я пред неумолимостта на времето. „Дърветата го правят“. Искам да знам смисъла на дните си занапред..

Филмът на Георги Тошев е пречистващ и вдъхновяващ. Виждаш една велика жена,  някак си безвременно красива, носеща в себе си силата на северната природа и северните дървета, която е съумяла даживее в хармония със себе си межу лукса на Холивуд, гламвозамайващите вечери с Кисинджър, Никсън, Брежнев, и вехтите реквизити и декори на  старата театрална сцена, където години наред играе своята „Нора“,жена, която продължава да съумява да съхранява себе си на своя остров-малката къща  във Фьоре, където пише своите книги и, все още иска да мечтае. Да продължи да пише  „ за любовта, за човека, за самотата, за това-какво е, да си жена.“

    Това е снимката, която Лив Улман ще получи като поздрав от българските си почитатели.

Коментари

comments