СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ АНТОНИ ВИТ ДИРИЖИРА СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ

0
175

На 11-ти ноември в зала „България“ ще бъде отбелязан  националния празник на Полша с концерт под палката на прочутия полски маестро Антони Вит. Гастролът е част от събитията, с които Филхармонията отбелязва своята 90-а годишнина.

Световноизвестният Антони Вит ще застане пред Софийската филхармония  на 11 ноември за да дирижира концерт, посветен на националния празник на Полша. В програмата са включени знакови творби от полските композитори Станислав Монюшко, Мечислав Карлович и Витолд Лютославски.

Номиниран 7 пъти за награда Grammy и един от  малцината диригенти, които притежават едновременно Grammy, Fryderyk Awards и Cannes Classical Awards, Антони Вит започва кариерата си като ученик на големия Кшиштоф Пендерецки и асистент на Херберт Фон Караян. Той е дългогодишен директор и главен диригент на оркестъра на Полската телевизия и радио, артистичен директор на Варшавската филхармония. Работил е с оркестри като Берлинската филхармония, Дрезденската държавна капела, Лондонския Кралски филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Оркестъра при Академия Санта Чечилия, Петербургската филхармония. Дипломиран юрист, Вит се осмелява да загърби професията, за да се отдаде на голямата си страст – класическата музика. Времето показва, че това е било правилно решение.
Солист в концерта ще бъде Агата Шимчевска – една  от най-талантливите цигуларки на своето поколение и любимка на музикалната критика.

Победител на конкурса Хенрих Виенявски през 2006 и на London Music Masters през 2009. За нея в „The Times“ пишат: „Тя свири с откровеност, авторитет и музикалност, надхвърляща възрастта й. Всичко това понякога ни  напомня огнената млада Ида Хендел“.
Агата Шимчевска пристига в София с цигулката си Nicolò Gagliano (1755), на която преди това е свирила Ан-Софи Мутер.

Концертът се осъществява с помощта на Посолството на Полша и Полския културен център
Билетите за концерта  могат да бъдат закупени от касите на зала „България”. Ипей-   https://epaygo.bg/epaygo

Коментари

comments